Brăila, un județ la mila vremii. Cei responsabili de deszăpezire au fost reținuți pentru fapte de corupție

Data publicării:
utilaj deszapezire crop -mfax

Licitaţia pentru contractul de deszăpezire din judeţul Brăila fost amânată după ce vicepreşedintele Florin Mija, cel care trebuia să se ocupe de acest lucru, a fost vizat în acelaşi dosar în care este acuzat de DNA şi fostul şef al instituţiei.

„Atribuţiile cu deszăpezirea erau prin dispoziţie date către el. S-a întors din concediu după care au fost acele evenimente neplăcute, ştiţi şi dumneavoastră, au fost acele arestări”, spune Ovidiu Nechita, vicepreşedinte CJ Brăila.

Aşa că dosarul a fost uitat într-un sertar până în luna octombrie, când actualul şef al Consililiul Judeţean a început procedurile pentru licitaţie. Din cauza birocraţiei, câştigătorul va fi anunţat abia pe 27 ianuarie. Până atunci, preşedintele Consiliului Judeţean a propus ca deszăpezirea să se facă cu ajutorul primăriilor.

Pentru ca unităţile administrativ teritoriale ale comunelor şi oraşelor din judeţul Brăila să poată acţiona pe drumurile judeţene, se pot încheia contracte de asociere”, se arată în propunerea făcută primarilor.

Efectivele de jandarmi IJJ Brăila sunt pregătite oricând să intervină”, spune plt. maj. Sorin Neftode, purtător de cuvânt IJJ Brăila.

În Gorj, licitația a fost câștigată dar lipsesc utilajele

În Gorj, nu a căzut prima zăpadă, dar autorităţile deja iau încalcul rezilierea contractului în valoare de 7 milioane de lei cu firma care a câştigat licitaţia pentru deszăpezire. Societatea ar fi trebuit să pună până acum la dispoziția celor de la Drumuri Nationale 15 utilaje, au adus însă numai trei, care sunt de capacitate prea mică și au fost refuzate, iar cel de al treilea este fără șofer.

Contractul încheiat între Consiliul Judeţean Gorj şi firma respectivă prevede ca aceasta să aibă, în total, 50 de utilaje. În condiţile în care nici măcar un utilaj trimis până acum nu corespunde cerinţelor, autorităţile se îndoiesc că există în acest moment maşinile necesare.

Am vorbit cu cei de la CNADNR și le-am spus să ia măsuri drastice dacă dumnealor nu își respectă contractul. Interesul nostru este acela de a le lua tot contractul, nu suntem interesați de penalități pentru că penalități înseamnă disconfort pentru cetățeni”, spune Alin Văcaru, prefect de Gorj.

Proprietarii cabanelor din Rânca, care au utilaje pentru deszăpezirea drumurilor din staţiune, se tem că turiştii nu vor mai avea cum să mai ajungă la ei

Pentru Rânca nu e așa mare problemă, ci până la Rânca să-si faca dânșii datoria”, spune Constantin Pănescu, cabanier.

În Craiova, primăria n-a fost de acord să plătească şi orele de staţionare a utilajelor, astfel că la prima licitaţie nu s-a prezentat nimeni. Două firme s-au arătat interesate însă la a doua licitaţie organizată de autorităţi

„Suntem la stadiul de evaluare a ofertelor, urmând ca săptămâna viitoare să aibă loc licitația electronică și cealaltă săptămână să ducă la semnarea primului contract subsecvent”, afirmă Cristian Popescu, director salubritate Craiova.

Suntem pregătiți să intervenim cu utilajele noastre, atâtea câte sunt”, declară Lia Olguța Vasilescu, primar Craiova.

Brașovul, pregătit de iarnă pe hârtie

În Braşov, autorităţile spun că sunt pregătite pentru iarnă. Contractele cu firmele care se vor ocupa de deszăpezirea judeţului vor fi valabile însă începând din decembrie.

Cred că am fost în termen, deci dacă în acest moment suntem pregătiți cu aproximativ 800 de tone de material antiderapant și avem alocată o sumă de 15 miliarde necesare efectuării lucrărilor de deszăpezire eu cred că stăm destul de bine”, susține Mihai Popa, vicepreședinte CJ Brașov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri