București | Chermezele fără sfârșit de la Universitate au scos studenții în stradă. Reacția Primăriei

Data actualizării: Data publicării:
protest spontan studenti istorie piata universitatii la adresa primariei bucuresti_fb (2)

Mai mulţi studenţi ai Facultăţii de Istorie au protestat, marţi, pe esplanada cu statui de la Universitate, unde a avut loc evenimentul „Iubeşte Europa! Fall in love with Europe”, la care au luat parte şi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi comisarul european Corina Creţu. Tinerii, care spun că nu pot participa la cursuri din cauza zgomotului de la manifestările organizate de municipalitate, au venit cu pancarte cu mesajul „De Ziua Europei, nu ne lăsaţi să învăţăm!”, după ce sesizările făcute de conducerea facultăţii către Primăria Capitalei de a sista organizarea de evenimente în acest spaţiu au rămas fără răspuns.

ACTUALIZARE 21:15 - PMB: Vom ține cont de doleanțele Facultății de Istorie și vom încerca să remediem eventualele neajunsuri. Primăria Capitalei a precizat că evenimente precum concertul de marți din Piața Universității au mai fost organizate, fără să întâmpine reclamații, dar, pe viitor, municipalitatea va ține cont de doleanțele Facultății de Istorie și va încerca să remedieze eventualele neajunsuri.

Precizările au fost făcute după ce mai mulți profesori de la Facultatea de Istorie și-au exprimat nemulțumirea cu privire la evenimentele organizate de PMB în Piața Universității.

Conform unui comunicat transmis AGERPRES de Biroul de presă al municipalității, evenimentul „București este Europa - 10 ani de la integrarea României în Uniunea Europeana”, dedicat Zilei Europei, este organizat de Primăria Capitalei, în parteneriat cu Institutul European.

„Locația respectivă a fost solicitată de Institutul European din România, care a dorit să marcheze printr-un eveniment special Ziua Europei. De asemenea, menționăm că astfel de manifestări cultural-artistice au mai fost organizate în locație, neîntâmpinând reclamații. Vă asigurăm de toată disponibilitatea noastră, vom ține cont de doleanțele instituției și vom încerca să remediem eventualele neajunsuri”, se arată în comunicat.

Ecaterina Lung, profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, a anunțat, într-o postare pe Facebook, că și-a anulat un curs din cauza zgomotului din Piața Universității. Un alt profesor universitar, Bogdan Antoniu, s-a declarat deranjat de zgomotul din piață, care „acoperă vorbirea și blochează gândirea”.

În Piața Universității se desfășoară un concert care reunește formații precum O-zone, Inna, Carla's Dream, Alexandra Stan, Fly Project, Morandi și Akcent.


Evenimentul „Iubeşte Europa! Fall in love with Europe”, care a avut loc marţi timp de mai multe ceasuri şi care va fi continuat, după ora 19.00, cu mai multe concerte, a fost organizat de Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti şi de Institutul European din România - European Institute of Romania (IER), cu sprijinul Primăriei Bucureşti prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti.

Imediat după deschiderea oficială, la care au participat comisarul european Corina Creţu, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Alexandru Dunca, şi Ştefan Popescu, consilierul ministrului Integrării Europene, decanul Facultăţii de Istorie, Florentina Niţu, a venit pentru a discuta direct cu edilul Bucureştiului.

Dacă Florentina Niţu a făcut apel ca sunetul să fie redus, Gabriela Firea a susţinut  că astfel de evenimente au loc în toate capitalele europene şi că nu le poate cere copiilor care cântă acest lucru.

O propunere a decanului facultăţii a fost ca primarul să traverseze bulevardul şi să intre în facultate pentru a se convinge de efectul pe care îl are muzica din stradă asupra cursurilor. Gabriela Firea nu a dat curs propunerii, a cerut ”înţelegere” şi a afirmat că organizatorii au fost cei care au vrut să ţină evenimentul în spaţiul respectiv. Locul de desfăşurare a evenimentului a fost ales de Institutul European din România, a confirmat marţi directoarea Gabriela Drăgan, iar costurile producţiei au fost suportate de primărie.

De asemenea, mai mulţi studenţi ai Facultăţii de Istorie au mers pe esplanadă cu pancarte, spunând că nu pot participa la cursuri din cauza zgomotului. De altfel, ei au postat un mesaj şi pe pagina de Facebook a facultăţii, reclamând că sesizările făcute de conducerea facultăţii către Primăria Capitalei de a sista organizarea de evenimente în acest spaţiu au rămas fără răspuns. 

„În astfel de condiţii trebuie să ne desfăşurăm cursurile la Facultatea de Istorie. Concertele continuă în Piaţa Universităţii, iar răspunsul oficial de la Primăria Municipiului Bucureşti întârzie să apară...”, este mesajul care însoţeşte o filmare publicată marţi după-amiază pe pagina de Facebook a instituţiei de învăţământ.

Mai multe ansambluri folclorice formate din copii şi reprezentând România, Italia şi Grecia au susţinut spactacole, marţi, pe scena amplasată în spatele statuii lui Mihai Viteazul. Cu o întârziere de o oră, cauzată de absenţa invitaţilor de marcă, programul a început cu cei mai tineri dintre artişti.

Inmnul Europei a deschis oficial evenimentul. Pe rând, invitaţii au urat „La mulţi ani!” României şi Uniunii din care face parte şi s-au prins într-o horă împreună cu ansamblul „Mugurel de Vlaşca”.

Ateliere meşteşugăreşti, concursuri de cunoştinţe, dar şi de karaoke au făcut parte din programul evenimentului, iar seara va fi marcată de concerte O-Zone, Inna, Carla’s Dreams, Alexandra Stan, Antonia, Morandi, FlyProject şi Akcent.

Profesorii de la Facultatea de Istorie a Univerităţii Bucureşti i-au reclamat şi în februarie primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, că nu îşi pot desfăşura activitatea din cauza poluării fonice create de Festivalul Iubirii, organizat în Piaţa Universităţii, ei reclamând că s-au confruntat cu astfel de situaţii şi anul trecut, când au fost organizate evenimente similare, şi că au făcut numeroase plângeri la Direcţia de Mediu a Primăriei şi la Poliţia locală, rămase fără rezultat.

Decanul Facultăţii de Istorie, Florentina Niţu, a declarat, marţi, pentru Agenţia de presă News.ro că primarul general al Bucureştiului dă dovadă de ”rea credinţă”, după ce solicitările făcute în luna februarie de a nu mai fi organizate evenimente în faţa instituţiei de invăţământ au rămas fără răspuns.

„Mă lupt din februarie să interzic aceste evenimente aici. Este agresiune. Data trecută, la memoriu, nu ne-a răspuns. Eu am preferat să vin aici să vorbesc cu dumneaei, pentru că m-am gândit că este dezinformată şi a zis că prefer să nu o cred de rea credinţă. M-am lămurit - este rea credinţă”, a declarat Florentina Niţu pentru News.ro, marţi, când a venit pe esplanada cu statui din faţa Facultăţii de Istorie pentru a discuta cu Gabriela Firea, aflată la evenimentul „Iubeşte Europa!”.

Decanul Facultăţii de Istorie a menţionat că instituţia va face o petiţie. „O să avem şi noi ieşiri în presă. Vom face o petiţie online, pe care o vom trimite peste tot în ţară, pentru că este lipsă de respect”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri