București | Municipalitatea va contracta un împrumut pentru asigurarea furnizării energiei termice

Data publicării:
calorifer agerpres-1

Foto: Agerpres

„Se aprobă contractarea de la Ministerul Finanțelor Publice a unui împrumut din venituri din privatizare, în valoare de maximum 248 de milioane de lei, cu o maturitate de maximum 20 de ani. Contractarea împrumutului se face în scopul finanțării cheltuielilor curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece”, precizează proiectul.

Într-un raport de specialitate cuprins în acest proiect de hotărâre este subliniată necesitatea împrumutului.

„Având în vedere adresa RADET prin care a fost estimată valoarea deconturilor aferente finanțării cheltuielilor curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece 2015 - 2016, respectiv de 248 de milioane de lei, și detalierea acestora, ținând cont de posibilitatea prevăzută la art. IV din OUG 46/2015 de a solicita contractarea de împrumuturi de la Ministerul Finanțelor Publice, din venituri din privatizare, pentru finanțarea unor cheltuieli curente și/sau de capital pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece, absența, la data prezentei, a resurselor proprii pentru finanțarea sumei determinate de DGISP de 247.370.516 lei, gradul de îndatorare a bugetului local al municipiului București, care se încadrează în limita de îndatorare de 30%, pe întreaga perioadă de maturitate a împrumutului, se constată necesitatea și posibilitatea contractării unui împrumut de la Ministerul Finanțelor”, arată raportul.

Proiectul a fost adoptat cu 37 de voturi pentru și o abținere.

„Urmează ca, mâine, să trimitem la Ministerul de Finanțe solicitarea noastră. Teoretic, ar trebui ca, undeva la începutul lunii decembrie, Ministerul de Finanțe să ne comunice suma pe care ne-o acordă. Sper să fie aceasta, de 248 de milioane de lei”, a declarat primarul general interimar Ștefănel Dan Marin, după ședința CGMB.

Întrebat de jurnaliști dacă banii pot fi utilizați, în condițiile în care nu există un buget aprobat al RADET, edilul a menționat că i-a invitat pe reprezentanții Regiei, în cursul săptămânii acesteia, pentru a stabili concret banii de care au nevoie și utilitatea lor.

„Am înțeles cu toții că este nevoie de suplimentare pentru avarii, dar vreau să ne așezăm, astfel încât la sfârșitul lunii acesteia să avem în ședință ordinară bugetul RADET pe ordinea de zi”, a spus primarul interimar al Capitalei.

El a precizat că banii care se solicită Ministerului de Finanțe, în speță Trezoreriei, vor ajunge cu destinație - încălzirea în sezonul de iarnă 2015 - 2016.

„Atât timp cât Guvernul ne-a dat această posibilitate să ne împrumutăm la Trezorerie, (...) în baza a ceea ce avem acum reglementat legat de împrumuturile cu destinație specială pentru încălzire, este singura variantă”, a subliniat edilul general interimar.

Totuși, în opinia sa, costurile nu sunt „așa de mari”, având în vedere că se plătește eșalonat pe 20 de ani. „Costurile sunt suportabile în acest moment. Singurul moment bugetar dificil va fi în 2018, când avem răscumpărarea eurobondurilor, dar vom așeza sau cel puțin viitoarea conducere administrativă a Bucureștiului va așeza lucrurile ca în bugetul din 2018 să nu fie probleme”, a spus edilul Capitalei.

Potrivit acestuia, Municipalitatea se apropie de 30% grad de îndatorare. Primarul interimar al Capitalei nu crede că vor fi probleme până în martie.

„Din ianuarie, din ceea ce am comunicat și cu RADET, deja apar încasările din venituri de la populație aferente lunilor octombrie și noiembrie. Vom putea utiliza 1/12 din bugetul pe 2016. În acest moment nu ar mai trebui să accesăm niciun fel de credit din ce proiecții avem acum. Contează foarte mult și este foarte important consumul de gaz pe care ni-l prezintă ELCEN, astfel încât să ne încadrăm într-un consum de gaz aferent lunii noiembrie, decembrie de ce nu”, a adăugat primarul interimar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri