Bucureștiul rămâne deocamdată așa cum e. Proiectele de urbanism pentru Capitală au fost respinse

Data publicării:
consiliul local bucuresti

„Proiect de hotrâre privind aprobarea documentaţiei de urbanism, Plan de urbanism zona, PUZ, Piaţa Constituţiei- Piaţa Antim- Bulevardul Unirii, Plan Integrat de Dezvoltare Urbană, zona centrală. Votaţi, vă rog!”

„24 pentru, 5 abţineri, 3 împotrivă. Acest proiect a fost respins!”

Rând pe rând, şase proiecte au fost respinse de consilierii generali ai Capitalei. De departe cel mai controversat a fost cel privind modernizarea zonei dintre Piaţa Unirii şi Piaţa Constituţiei. Arhitecţii au propus renunţarea la o bandă de circulaţie şi mutarea traficului la maginea bulevardului, pentru ca în centrul actualei şosele să fie amenajată o zonă pietonală. Sub Piaţa Constituţiei ar fi urmat să fie construită şi o parcare subterană.

Dan Cristofor, reprezentantul unor asociaţii de proprietari din zona Unirii: „Nu comasării circulaţiei rutiere pe o singură parte a bulevardului. Nu suntem de acord cu tăierea niciunui copac de pe bulevardul Unirii”

Mario Kuibuş, arhitect, membru în echipa elaboratoare PIDU: „În parte se taie, nu 500 de copaci, ci se taie pe alocuri 50 sau 100 de copaci, dar pe ansamblu există un bilanţ pozitiv şi îl citesc simplu: spații verzi existente 206 mii metri pătraţi, propuse 211 mii, număr arbori existenţi 4600, număr arbori propuşi 5572”.

Consilierii generali au respins şi proiectele de reamenajare a pieţelor Cantacuzino, Lahovari şi de Flori, a esplanadei din faţa Sălii Palatului, a parcului Izvor. Aleşii nu au fost de acord nici cu reconstruirea podului Calicilor din zona Tribunalului Bucureşti.

În Planul urbanistic zonal sunt incluse, în total, 19 proiecte.

Totalitatea proiectelor care s-ar putea realiza pe baza acesttor PUZ-uri ar fi 240 de milioane de euro”, a precizat Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei.

Municipalitatea spera să obţină finanţare europeană de 127 de milioane de euro, iar unele dintre lucrări să le realizeze în parteneriat public-privat. Cel mai probabil, proiectele respinse vor fi modificate şi supuse din nou votului consilierilor generali, la începutul anului viitor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri