BUSINESS CLUB | Piaţa gri a despăgubirilor

Data publicării:
anunt cumparare puncte anrp facebook

Pe internet au răsărit în ultimii doi ani site-uri special create pentru cumpărarea de puncte ANRP, primite de familiile care au fost expropriate de comunişti. Punctele sunt o formă de despăgubire în natură, pentru că vor putea fi folosite la achiziţia proprietăţilor pe care statul le scoate la anul la licitaţie. Fiecare punct valorează un leu. Însă posesorii de puncte care au nevoie de bani şi decid să le vândă pe piaţa gri primesc mult mai puţin.

Potrivit unui site care îi îndeamnă pe vânzători să evite samsarii, în prezent punctele sunt cumpărate în medie cu 40 de bani, un preţ dublu faţă de anul trecut, dar în continuare mult sub valoarea de un leu pe care o vor avea punctele la licitaţiile organizate de stat.

Pentru cumpărători ar putea fi o afacere de miliarde. Potrivit unei estimări a Ziarului Financiar, proprietățile pe care statul le va vinde pe puncte valorează 11 miliarde de euro. Iar atunci când cumpără ieftin puncte de la persoanele cu dreptul la despăgubire, investitorii cumpără de fapt pe bani puţini proprietăţi cu o valoare mare. Tot Ziarul Financiar scrie că în prezent cei mai mari cumpărători de puncte de pe piaţa gri sunt trei fonduri străine de investiţii.

Prin acest nou sistem de acordare a despăgubirilor a fost readusă la suprafaţă o practică veche de aproape 25 de ani. Cuponiadele au dat naştere de asemenea unei pieţe gri în care cupoanele primite gratuit de populaţie au fost cumpărate pe preţuri de nimic.

S-a ajuns la o situaţie asemănătoare şi când statul a încercat să despăgubească persoanele expropriate de comunişti. În 2005, sub presiunea celor 30.000 de cereri de retrocedare a caselor şi terenurilor confiscate, statul înfiinţează ANRP, autoritatea de restituire a proprietăţilor. Ia naştere în acelaşi an şi Fondul Proprietatea cu scopul de a le acorda acţiuni celor care nu mai pot fi despăgubiţi în natură.

Din 2008 încep să fie acordate şi despăgubiri băneşti, însă sistemul era unul foarte greoi, aşa că mulţi beneficiari au dat în judecată statul la CEDO.

După ce listează Fondul Proprietatea la bursă, statul reuşeşte să fluidizeze parţial procesul despăgubirilor. Însă apar şi primele suspiciuni de corupţie.

Curtea de Conturi remarcă faptul că unele proprietăţi revendicate erau supraevaluate şi că banii nici măcar nu ajungeau la cei de la care au fost confiscate, ci la intermediari care cumpăraseră drepturile litigioase de pe o piaţă gri asemănătoare cu cea pe care se vând acum puncte.

Unul dintre intermediari era Horia Şchiopu Simu, arestat preventiv în dosarul retrocedărilor ilegale. Potrivit procurorilor, Simu a cumpărat drepturile litigioase cu 1,5 milioane de dolari şi a încasat 100 de milioane de euro pe un teren care valora în realitate doar 45 de milioane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri