CAMERA ASCUNSĂ | Metodele prin care angajați ai RATB furau motorină

Data actualizării: Data publicării:
ratb-Mediafax Foto-Bogdan Stamatin

Bucureștenii se sufocă în staţiile RATB şi în autobuze în timp ce angajaţii Regiei Autonome de Transport Bucureşti îşi rotunjesc veniturile: nu dau drumul la aerul condiţionat şi fac mai puţine curse, doar pentru a fura motorina, spun poliţiştii bucureşteni. Aceștia au făcut astăzi percheziţii şi au ridicat documente de la Autobaza Titan. Odată cu hârtiile au ajuns la Poliţia Capitalei şi 18 mecanici şi şoferi, dar şi doi dintre şefii autobazei. Cât s-a furat, încă nu se ştie, însă poliţiştii promit că vor afla.

Înregistrare cu camera ascunsă:

- Cum poţi să furi?

- Făcând curse mai puţine.

„Suspecţii înregistrau un număr de curse mult mai mare decât cel efectuat în realitate şi, de asemenea, diferenţa de consum înregistrată fictiv reprezenta beneficiul acestora”, spune Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

Poliţiştii spun că şoferii au găsit o metodă să fenteze sistemele de siguranţă montate de conducerea RATB pe fiecare autobuz. Scoteau conducta de alimentare şi lăsau motorina să curgă în recipiente. Într-o filmare cu un telefon mobil, se poate vedea cum şoferii de autobuz cărau motorina în bidoane după ce era scoasă din maşini. Furturile aveau loc în general noaptea. Imaginile au fost suprinse în baza RATB din Titan, în luna februarie, la doar două luni după ce poliţiştii făcuseră percheziţii la companie.

Înregistrare cu camera ascunsă:

- Rezervoarele nu sunt închise etanş? Poţi să bagi furtunul acolo şi să tragi?

- Ba da, au băgat nişte chestii etanş.

- Păi şi atunci degeaba faci economie...

- Maşina are furtune şi coliere?

Nu este singura metodă prin care motorina poate fi furată din stocul RATB.

Înregistrare cu camera ascunsă:

A venit cu rezervorul jumătate plin. Dă drumul la pompă, îşi umple rezervorul şi lasă pistolul să curgă în altceva.

16 şoferi şi mecanici, precum şi doi dintre şefii Autobazei Titan sunt acum cercetaţi în stare de libertate după ce au fost audiaţi peste şase ore la Poliţia Capitalei. Ei spun că sunt nevinovaţi.

Discuţie reporter-şofer RATB:

Șofer RATB: Nu este adevărat, sub nicio formă!

Reporter: Ați auzit de colegi ai dumneavoastră care să fi vândut motorină?

Șofer: Nu, nu!

Reporter: Cu 2 lei cincizeci?

Şofer: Nu mai există aşa ceva!

Reporter: Se făcea mai demult?

Şofer: Nu mai există! La noi maşinile sunt dotate cu site care sunt sigilate, sunt dotate cu camere de luat vederi.

Poliştii au altă părere, iar acuzaţiile sunt grave.

„Delapidare, complicitate la delapidare şi furt”, spune Bogdan Ghebaur.

Poliţiştii spun că suspecţii furau câţiva litri din fiecare autobuz, în fiecare zi, iar când se strângea o cantitate mai mare o vindeau companiilor de transport private ori taximetriştilor. Zilnic se adunau cam 200 de litri de motorină, fapt resimţit din plin în staţiile de autobuz, unde călătorii așteaptă chiar și 20-30 de minute.

Furtul combustibilului se resimte şi în autobuz. În plină vară, şoferii nu deschid aerul condiţionat, iar poliţiştii spun că fac acest lucru tocmai pentru a economisi motorina ca să poată fura mai mult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri