Campanie. Șoferii prinși fără centură, obligați să asculte povești despre accidentele rutiere

Data publicării:
masina interior sofer volan condus - GettyImages - 10 iulie 2015-1

 

Foto: Gulliver/ Getty Images

Zeci de şoferi care au trecut prin Piaţa Universităţii din Capitală fără să aibă centura de siguranţă au fost opriţi, joi, de poliţistele de la Brigada Rutieră. Femeile agent nu i-au amendat pe şoferii care au acceptat să viziteze expoziţia de scaune auto rămase după accidentele rutiere organizată într-un cort instalat în apropierea filtrului rutier, pe esplanada cu statui din Piaţa Universităţii.

Lângă fiecare dintre scaunele expuse era câte o pereche de căşti unde şoferii puteau asculta povestea accidentului.

Eu sunt scaunul lui Robert. Mă rog, am fost. Acum sunt al nimănui. Pfu! Ce-am fost şi ce-am ajuns. Un scaun dintr-o epavă. (…) Robert abia cumpărase maşina şi era foarte încântat şi de mine. Vara trecută, după ce ne-am dat prin oraş, Robert şi-a luat două prietene şi am plecat spre mare, Autostrada era foarte aglomerată, ei nerăbdători. Au mers foarte aproape de o maşină din faţă care, nu înţeleg de ce, a frânat brusc. Nu cred că a apucat să frâneze prea mult şi ne-am ciocnit, am derapat în parapete şi ne-am făcut praf. Mi-ar fi plăcut să îl ţin lângă mine pe Robert. Dar centura… centura era peste mine”, era unul dintre mesajele pe care le-au ascultat şoferii prinşi fără centură de siguranţă.

Toţi cei care au fost opriţi de Brigada Rutieră că nu aveau centura de siguranţă au recunoscut că, în caz de accident, i-ar proteja, susţinând însă că a fost doar "o întâmplare” că de această dată nu au avut-o montată.

Nu am purtat centura pentru că am probleme cu maşina. Trebuie purtată centura pentru că salvează oamenii. Am avut două accidente din care centura m-a salvat. Au fost cu răsturnări de vreo 150 de metri, cu roţile în sus, dacă nu era centura eram mort şi eu şi pasagerul”, s-a scuzat un şofer care a povestit că a avut un accident rutier pe DN1, în zona Posada, unde s-a răsturnat de mai multe ori cu maşina, iar centura de siguranţă i-a salvat viaţa.

Evenimentul face parte din campania „Trişezi centura, păcăleşti viaţa”, care este organizată în București până în 18 iulie, la Constanţa, între 19 şi 25 iulie, la Iaşi, între 26 iulie şi 1 august, la Braşov, între 1 august - 7 august, la Cluj, între  8 şi 14 august şi Timişoara, între 15 august şi 21 august. 

Poliția Română: Trișezi centura, păcălești viața

Unul dintre motivele invocate de șoferi pentru faptul că nu folosesc centura de siguranță este că e incomodă.

„Câteva motive pe care le invocă conducătorii auto pentru neutilizarea centurii de siguranţă sunt lipsa de necesitate a acesteia pe distanţe scurte, lipsa de necesitate în interiorul localităţilor şi determinarea unei stări de disconfort. Sunt scuzele pe care şoferii le folosesc de fiecare dată când îi opresc colegii mei în trafic şi sunt sancţionaţi”, a declarat comisarul şef Florentin Brăcea, directorul Direcţiei Rutiere din Poliţia Română.

Poliția Română a făcut un apel și pe Facebook către șoferi să își pună centurile de siguranță de fiecare dată când pornesc la drum. 

De multe ori, conducătorului auto sau pasagerilor le este mai uşor să oprească avertismentul sonor care semnalizează nepurtarea centurii, cuplând centura „peste scaun”, prin faţă sau spatele acestuia sau folosind un dispozitiv similar cu centura (denumit şi „adaptor de centura de siguranţă falsă”).

Centura de siguranţă te protejează, dar atunci când iei decizia de a poziţiona centura de siguranţă peste scaun, practic renunţi la protecţie înfavoarea sa.

Centura de siguranţă este aliatul tău!
Cuplează corect centura de siguranţă pentru a te asigura ca toate şansele de supravieţuire în cazul unui accident sunt ale tale, nu ale scaunului!”, a transmis Poliția Română pe Facebook. 

 

Scaunele expuse de Poliţia Rutieră au fost denumite „Supravieţuitorii”, pentru că doar aceste scaune au scăpat în urma accidentelor de circulaţie în care pasagerii nu au purtat centura de siguranţă.  

„Decât să strângem morţii de pe drumuri, mai bine educăm şoferii să nu se ajungă acolo. Centura de siguranţă este percepută de foarte mulţi o corvoadă, ceva enervant, care ne şifonează, care ne deranjează şi mai bine nu o purtăm, dar este una dintre componentele importante a sistemelor de siguranţă pasive, pe lângă airbag-uri, şasiu, scaune. Folosirea centurii de siguranţă îţi salvează viaţa. La toate testele pe care le facem noi, tamponare , răsturnare, cei care trec acele teste pleacă convinşi şi folosesc centura”, a adăugat pilotul de raliu Titi Aur, care sprijină campania Poliţiei Rutiere. 

Marian Godină: Nu teama de amenzi ar trebui să ne facă să purtăm centura, ci iubirea ce o purtăm propriei vieți

De asemenea, polițistul Marian Godină le-a transmis șoferilor și pasagerilor cât este de important să folosească centura de siguranță.

„Dacă vă mişcă aceste imagini, gândiți-vă că noi, polițiştii rutieri, le vedem live şi, din păcate, destul de des. După ce vezi o astfel de tragedie, nu îți mai poate fi milă de un şofer care te roagă să nu îl amendezi pentru că nu are centura, poate de aceea unii ne consideră de neînduplecat. Nu teama de amenzi ar trebui să ne facă să purtăm centura, ci iubirea ce o purtăm propriei vieți”, a scris Marian Godină pe Facebook.  

Un studiu al Poliţiei Rutiere arată că anul trecut în Europa au murit peste 26.000 de persoane, iar în România - 1.893 de oameni. Mulţi dintre cei care nu au putut fi salvaţi din accidentele de circulaţie nu purtau centurile de siguranţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri