Când corupția ucide. Tragedia din Colectiv ar fi putut fi evitată

Data publicării:
colectiv coruptie

Era fericită pentru că şi-a găsit loc de muncă şi că nu mai stă acasă. Era o persoană veselă, foarte sociabilă. Ea se ocupa de bar, servea clienţii, făcea băuturile”, este mărturia unui prieten al Alexandrei Matache, Alexis pentru prieteni, o angajată a clubului Colectiv care şi-a pierdut viaţa după tragedia de vineri. Fata de 26 de ani se angajase în clubul morţii de doar o lună. După incendiu, a fost scoasă vie din infern, dar trupul ei firav n-a mai rezistat, iar tânăra s-a stins luni la spital.

Sunt tot mai multe voci care susţin că tragedia ar fi putut fi evitată, dacă angajaţii Primăriei Sectorului 4 nu ar fi dat avize de funcţionare cu atâta uşurinţă.

Dacă nu ar fi fost corupţie nimeni nu şi-ar fi permis să funcţioneze într-un spaţiu în care aveau altă destinaţie fără autorizaţii de construire şi PSI, nimeni nu şi-ar fi permis să tapeteze cu material inflamabil fără să aibă o autorizaţie, nimeni nu şi-ar fi permis să dea un acord de funcţionare fără un acord PSI”, a spus Nicuşor Dan președintele unui ONG.

Vorbind strict pe hârtii. Nu am ce să îmi reproşez, s-au îndeplinit toate formele legale de eliberare a acordului de funcţionare”, a spus Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4.

Primarul greşeşte şi în ceea ce priveşte numărul de cluburi de pe raza Sectorului 4, susţin activiştii.

„La nivelul primăriei am două cluburi mari şi late, Colectiv şi Fabrica”, a spus Piedone.

„Sunt între patru şi şase care au activitate drept club... Bănuiesc că s-a referit la cluburile mari şi le-a neglijat pe cele mai mici gen Colectiv, dar acestea sunt cele mai periculoase pentru că nu au nici ieşiri, au intrări ştrangulate”, a spus Dan Trifu, preşedintele unui alt ONG.

După tragedie, oficialii spun că şi administratorii cluburilor trebuie să fie responsabili. Toate materialele dintr-o astfel de incintă trebuie să fie obligatoriu rezistente la foc.

„Pe tavan noi avem flocaj, este o substanţă, un mix între ciment şi vată de sticlă special pentru incendii. Am o brichetă, dau foc şi vedem că nu se aprinde”, a spus Virgil, administratorul unui club.

Dacă tavanul clubului Colectiv ar fi fost tapetat cu material ignifug, tragedia de vineri probabil că nu s-ar fi soldat cu atât de multe victime.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri