Candidat Jobbik: Decizia MAI poate declanșa „un scandal internațional”

Data publicării:
jobbik manifestatie captura

Membri a patru mişcări extremiste maghiare au primit interdicţie de a intra în România. Pe lista Ministerului de Interne sunt - Partidul Jobbik, Noua Gardă, Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate şi Oastea Haiducilor.

A fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României și s-a solicitat instantei competente declararea ca indezirabili pentru un număr de cetățeni ungari care desfășoară în țara noastră activ cu caracter extremist, în favoarea organizațiilor Noua Gardă Ungară, Mișcarea de tineret din cele 64 de comitate, Oastea Haiducilor și Jobbik”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, într-o conferință de presă.

Candidatul din Târgu Mureş de pe lista Jobbik la alegerile din Ungaria, Kisgyorgy Levente, susţine că măsura MAI nu este permisă de „legile UE” şi că se poate declanşa un „scandal internaţional”. Într-o declaraţie pentru Mediafax, el precizează:

„Există filiale Jobbik şi în România, să vedem - se interzic şi comemorările noastre? (...) Eu am şi cetăţenie ungară, deci am un statut interesant, pentru că am domiciliul în România”, a declarat acesta, potrivit Mediafax.

Verdictul final privind interdicţia îl va da instanţa, dar demersul este considerat o formalitate, pentru că asemenea cereri sunt, în general, aprobate fără excepţie.

Unul dintre cei vizaţi este Vona Gabor, dar reprezentantul Ministerului de Interne a evitat un răspuns tranşant.

„Referitor la cetățeanul menționat, MAI nu poate furniza date și informații în plus întrucât pe rol se află în faza de implementare o cauză penală”, a răspuns purtătorul de cuvânt la o întrebare a jurnaliștilor.

Potrivit unui sondaj realizat de IRES, 50% dintre cei care au participat la studiu privesc favorabil intenţia de declarare drept persona non grata în România a liderului Jobbik, Gabor Vona. 59% dintre participanți apreciază intenţia ca fiind foarte bună și bună, iar 32% consideră iniţiativa proastă și foarte proastă. Cifrele sunt raportate la eșantionul de 40% dintre participanții la studiu care au auzit despre posibilitatea declarării liderului Jobbik drept persona non grata.

Cel care a cerut interzicerea intrării în ţară a membrilor partidelor maghiare extremiste a fost preşedintele Traian Băsescu. El i-a convovat joi la o şedinţă pe premierul Victor Ponta, miniştrii Internelor şi Afacerilor Externe şi reprezentanţii Serviciilor de Informaţii.

Liderul formaţiunii, Vona Gabor, nu consideră că există dovezi pentru a fi declarat persoană indezirabilă.

Scandalul s-a declanşat după mitingul secuilor de luni, de la Târgu Mureş, când membrii partidului Jobbik s-au îmbrâncit cu forţele de ordine şi au aruncat cu petarde.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri