Castelul Banffy, şcoală şi şantier de restaurare

Data publicării:
banffy castel wikipedia

55 de studenți din Franța, Belgia, Marea Britanie și România învaţă tehnici de restaurare la castelul Banffy din Cluj.

Am ales aceste cursuri aici, în România, pentru că am mai făcut astfel de workshop-uri în Franța acum trei ani și am vrut să fac asta și în alte țări”, spune Louis Mille, cursant.

În aceste două săptămâni, cât suntem aici, cu studenții, vom lucra, după cum se vede, vom finaliza spatele bucătăriei, vom lucra într-o zonă foarte apropiată de grajduri, unde vom restaura bolta. Studenții ne ajută enorm. Filozofia aici este că predăm în timp ce restaurăm și restaurăm în timp ce învățăm”, explică David Baxter, directorul Institute of Historic Building Conservation.

Cursurile includ lecții de dulgherie, zidărie și tâmplărie. Cei aflaţi acum la castel sunt cea de-a 14-a serie de tineri care învață meserie pe șantierul din comuna Bonțida, iar cei 55 de studenţi au fost aleşi din peste 200 de candidaţi. Selecţia este făcută în fiecare an de fundația care se ocupă de restaurarea castelului, în colaborare cu Institute of Historic Building Conservation din Marea Britanie. Singura condiţie pentru tineri a fost să-şi plătească drumul. Au totul asigurat aici: ei trebuie să îşi plătească numai drumul până în România.

Prima dată se obișnuiesc cu materialele tradiționale, pentru că foarte mulţi nici nu au auzit cum s-au folosit materialele pe vremuri. Noi încercăm să învățăm aici că sunt bune și compatibile (materialele, n.r.)”, spune Istvan Bikfalvi, profesor.

Primele astfel de lecții au avut loc în 2001, iar de-a lungul anilor, studenții care au ajuns aici au ajutat la restaurarea a peste 30% din imobilele construite pe domeniu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri