Cât vom plăti pentru roaming începând de sâmbătă 

Data publicării:
telefon - GettyImages - 12 sept 15-2

Foto: Gulliver/ Getty Images

După această perioadă, românii vor putea comunica în țările UE la aceleași costuri ca în România. Atenție, operatorii pot adauga o taxă suplimentară de maximum 5 eurocenţi/minut pentru apelurile efectuate către statele membre UE, maximum 1,14 eurocenţi/minut pentru apelurile primite, cel mult 2 eurocenţi pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) către ţările UE. De asemenea, accesul la internet poate fi taxat suplimentar cu maximum 5 eurocenţi/MB (toate fără TVA).

Foto: ANCOM

Totuși, dacă un furnizor alege să aplice o suprataxă pentru serviciile în roaming, suma dintre tariful naţional în afară reţelei şi suprataxa aplicată nu trebuie să depăşească următoarele tarife:

0,19 euro/minut (fără TVA) pentru apelurile efectuate,

0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS),

0,20 euro/MB (fără TVA) pentru traficul de date.

Utilizatorii de cartele preplătite trebuie să încarce un credit suplimentar din care să se deducă valoarea suprataxei pentru utilizarea serviciilor în roaming, pentru a putea beneficia de aceste servicii.

Cum se aplică taxele suplimentare pentru roaming

Dacă un utilizator beneficiază în țară de un abonament ce include: 200 minute în rețea + 100 minute naționale + 100 SMS + 500 MB acces la internet mobil, după consumarea acestora va plăti: 0,16 euro/minut (fără TVA, în rețea/ în afara rețelei), 0,05 euro/SMS (fără TVA, în rețea/ în afara rețelei), respectiv 0,16 euro/MB

Dacă efectuează un apel de 10 minute în rețea, atunci când se află în roaming într-un alt stat membru UE, va fi taxat în baza planului tarifar standard (Eurotarif) și cu aplicarea de către operator a suprataxei maxime astfel:

  • dacă nu a consumat deja cele 200 minute disponibile în rețea – cele 10 minute se pot scădea din acestea, iar utilizatorul plătește doar suprataxa de 0,05 euro/minut * 10 minute, adică în total 0,50 euro (fără TVA)

  • dacă a consumat deja cele 200 minute disponibile în rețea – cele 10 minute se vor tarifa cu tariful național de 0,16 euro/minut (fără TVA) + suprataxa de 0,05 euro/minut (fără TVA), plafonat însă la tariful maxim reglementat de 0,19 euro/minut (fără TVA); așadar utilizatorul plătește 0,19 euro/minut * 10 minute, adică în total 1,90 euro (fără TVA)

Dacă primește un apel de 10 minute, indiferent de originea apelului (din România, din țara vizitată, dintr-un alt stat UE sau chiar dintr-un stat non-UE), acesta va fi tarifat astfel:

  • suprataxa de 0,0114 euro/minut (fără TVA) * 10 minute, adică va plăti în total 0,114 euro (fără TVA).

Pentru apelurile primite cărora li se aplică Eurotariful facturarea trebuie să se realizeze la secundă. În cazul apelurilor efectuate, furnizorul poate aplica o perioadă iniţială minimă de tarifare, dar care să nu depăşească 30 de secunde, după care tarifarea se face la secundă.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) atrage atenția că persoanele care au serviciu de roaming activat şi se află în ţară, dar în apropiere de graniţă se pot găsi în situația ca telefonul lor să se se conecteze automat la reţeaua ţării vecine şi să vorbească la tarife de roaming. În această situația, respectiva persoană va plăti și pentru apelurile pe care le primește.

Aceste situații pot fi evitate dacă: rețeaua este selectată manual, se solicită ca activarea serviciului se roaming să se facă numai la cerere și se verifică reţeaua în care se află telefonul înainte de a utiliza aparatul. 

 Foto: ANCOM

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri