Contradicții și neconcordanțe în cazul morții lui Ioan Gyuri Pascu

Data actualizării: Data publicării:
ambulanta bun

Neconcordanţe tot mai mari apar în cazul morţii lui Ioan Gyuri Pascu. Ele sunt legate în principal de timpii în care au ajuns echipajele de intervenţie. Datele arată că cel de-al doilea echipaj, solicitat în momentul în care starea artistului s-a agravat, a făcut aproape jumătate de oră până la adresa la care s-a semnalat urgenţa. De două ori mai mult decât timpul maxim permis de proceduri. Medicul de pe echipaj urmează să fie chemat pentru lămuriri.

Cifrele transmise oficial de Serviciul 112 din subordinea STS arată că primul apel a fost înregistrat la ora 3 şi 23 de minute, în noaptea de duminică spre luni. Cel de-al doilea, o oră şi 19 minute mai târziu. Persoana care a sunat la 112 anunţa că, deşi a fost un echipaj medical la faţa locului, starea artistului s-a agravat. Codul roşu s-a declanşat însă în urma ultimului apel telefonic dat la ora 4 şi 53 de minute. Primele două sesizări au fost direcţionate spre Serviciul de Ambulanţă, iar ultimul spre SMURD. Cam trei minute, în medie, a durat până când sesizările au fost direcţionate spre echipajele de pe salvări. Confruntând datele STS cu informaţiile lor, şefii de la Ambulanţă au descoperit mari neconcordanţe.

Alis Grasu, directoarea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov: „S-au constat unele inadvertenţe între orele de ajungere la caz ale echipajului de C2.Ceea ce era scris în fişă, ceea ce a comunicat dispeceratului şi raportandu-ne la echipajul de tip C1 de la SMURD care a ajuns concomitent cu echipajul de Ambulanţă. Nu am făcut un calcul, dar în mod cert sunt peste 10 minute diferenţă. Una este scris în fişa de solicitare, alta s-a comunicat.”

Printr un calcul simplu, datele celor două instituţii arată că a doua ambulanţă a ajuns la Ioan Gyuri Pascu în mai mult de 25 de minute. Distanţa între sediul Ambulanţei Bucureşti, de unde a plecat echipajul, şi adresa la care se afla artistul este de aproximativ 10 kilometri. Procedurile spun că un echipaj de urgenţă trebuie să ajungă în cel mult 15 minute oriunde în Bucureşti. Un alt amănunt important este că maşinile de intervenţie sunt dotate cu tablete, tocmai pentru a monitoriza timpii de intervenţie şi traseul lor. Dar dispozitivul de pe ce-a de-a doua ambulanţă se stricase şi era în service. Astfel, datele au fost notate cu pixul pe hârtie.

Alis Grasu, directoarea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov: „Deocamdată cerem explicaţii.Vom vedea dacă explicaţiile acestea sunt convingătoare.”

Şase anchete sunt în curs în momentul de faţă. Cea mai complexă dintre ele este cea penală. Procurorii bucureşteni şi poliţiştii de la Omoruri au ridicat şi noi documente de la SMURD. Au luat ca probă şi defibrilatorul folosit de medici la resuscitare. Dosarul a fost întocmit la scurt timp după moartea lui Ioan Gyuri Pascu. Luni dimineaţă a fost audiată şi fosta soţie a artistului, la domiciliul căreia s-a întâmplat tragedia. Momentan cercetările vizează o moarte suspectă. Anchetatorii aşteaptă şi rezultatul autopsiei.

Medicul care a răspuns primului apel de urgenţă în cazul lui Ioan Gyuri Pascu a fost sancţionat ieri cu 10% din salariu timp de două luni. Măsura a fost luată deoarece a mers la intervenţie fără echipamentul complet şi nu l-a pus pe pacient să semneze că refuză internarea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri