Ce alegem să împodobim de Crăciun

Data publicării:
eco2

Toţi vor un pom de Crăciun cât mai bogat şi mai ieftin. Din ţară sau din import, brazii naturali rămân prima opţiune a românilor.

„Îmi pare rău de păduri că au ajuns în halul ăsta, dar pe de o parte şi mie îmi place bradul natural în casă...”, spune un bărbat.

Un altul este de aceeași părere: „Cel natural. De ce? Pentru că miroase a brad şi aşa e tradiţia în România să fie brad natural”.

„Cei care sunt tăiaţi din pădure sper că sunt din plantaţii, iar dacă voi lua în ghiveci îi plantez. Îl mut de colo colo, dar trăieşte”, adaugă un cumpărător.

Sunt şi persoane care nu sunt de acord ca un copac să fie sacrificat pentru o sărbătoare care durează doar câteva zile, aşa că aleg brazii din plastic. „Mi se pare mai bun, mai... Îl ţii şi câţiva ani”, spune o fată.

Ecologiştii au însă o veste proastă: brazii artificiali conţin substanţe care afectează organismul, iar în cazul în care sunt aruncaţi la gunoi, poluează natura.

Abia după 10-15 ani începe să nu mai producă poluare. Mai ales dacă alegem un brad din PVC. PVC-ul este un material care se degradează foarte greu. Nu poate fi reciclat, iar procesul de producţie este unul extrem de poluant”, spune Magor Csibi, preşedintele WWF România.

Dacă oamenii îşi doresc în mod necesar să aibă un brăduţ în casă, atunci este bine să se asigure că vine de la o pepinieră autorizată. Dacă oamenii sunt norocoşi şi locuiesc la curte atunci pot împodobi brăduţul pe care l-au plantat şi pe care l-au crescut cu mâna lor”, spune Gabriel Păun, Agent Green.

Putem să serbăm sărbătoare fără brad. Am văzut sute de exemplare diferite cum oamenii au creat din cărţi, din sticle, din materiale reciclate”, adaugă Magor Csibi, preşedintele WWF România

În cele din urmă, oamenii aleg tot în funcţie de buzunar.

Un brad natural de un metru costă între 40 şi 80 de lei, unul de un metru şi jumătate între 80 şi 120 de lei, în timp ce un pom de peste doi metri ajunge chiar şi la 350 de lei. Brazii de plastic sunt, în general, mai accesibili. Cei mai mici costă în jur de 50 de lei, în timp ce un brad de peste doi metri, din PVC costă aproximativ 200 de lei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri