Ce ar fi putut face statul cu 1,2 miliarde de euro, dacă banii nu s-ar fi pierdut pe şpăgi

Data publicării:
autostrada sibiu orastie mediafax-1

 

FOTO Mediafax

Cu aceşti bani, statul ar fi putut face o autostradă peste Munţii Carpaţi. Spre exemplu, ar fi putut construi autostrada Comarnic - Braşov fără să mai apeleze la împrumuturi.

Cei 1,2 miliarde de euro ar acoperi şi cea mai mare parte a costului autostrăzii Sibiu - Piteşti, segmentul de care mai este nevoie pentru a completa drumul de mare viteză dintre portul Constanţa şi graniţa cu Ungaria.

Topul tunurilor pe banii statului

Cu aceeaşi bani România ar fi putut să cumpere 24 de avioane de vânătoare F-16, pentru a renunța complet la vechile MIG-uri. În acest calcul am luat în considerare contractul de 628 de milioane de euro pentru achiziția celor 12 avioane F-16 la mâna a doua pe care Ministerul Apărării le-a cumpărat din Portugalia.

Dacă cele 1,2 miliarde de euro nu s-ar fi pierdut pe spăgi, statul ar fi putut face ceva și pentru copii sau medici. Banii ar fi ajuns pentru construirea de grădinițe pentru 300.000 de copii sau pentru dublarea salariilor medicilor timp de trei ani.

În cazul în care guvernanții s-ar fi simțit generoși, 1,2 miliarde de euro ar fi fost suficienţi pentru reducerea tuturor taxelor cu 2 la sută timp de un an. Asta având în vedere că statul colectează din taxe şi impozite 50 de miliarde de euro în fiecare an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri