Ce este sindromul hemolitic

Data publicării:
GettyImages-copii bebelusi

FOTO: Gulliver/GettyImages

Dacă bebeluşii au tulburări digestive, cel mai bine ar fi să fie consultaţi de un specialist, îi sfătuiesc medicii pe părinţi. Însă nu vă panicaţi, în rare cazuri ar putea fi vorba despre un prim simptom al sindromului hemolitic uremic.

Mihaela Bălgrădean, şef secție nefrologie la spitalul Marie Curie: „Deci boala are un prodrom, un început diareic. Această diaree, sigur, la început poate să fie o diaree obişnuită. De aceea poate nici nu e recunoscută boala în primele 24- 48 de ore de la debut. După care se poate transforma în scaune formate din cheaguri de sânge”.

Sindromul hemolitic uremic se caracterizează prin insuficienţă renală acută, anemie şi o scădere bruscă şi severă a numărului de trombocite, celulele care ajută la coagularea sângelui.

Mihaela Bălgrădean, şef secție nefrologie spitalul Marie Curie: „Cauza este o bacterie. Se discută de un tip de Escherichia coli, o baterie extrem de agresivă, care are elementele acestea de toxicitate maximă, care atacă peretele vascular”.

Bacteria se află în general în alimente. Vestea bună e că infectarea poate fi uşor evitată.

Mihaela Bălgrădean: „Să consume legume, fructe, să fie foarte bine spălate și foarte bine fierte. Fierbere la 100 de grade. Aceleași lucruri pentru carne, obligatoriu. Același lucru pentru ouă”.

Dacă respectă cu sfinţenie regulile de igienă, părinţii nu au de ce să-şi facă griji, spun medicii.

Radu Tăbăcaru, şef ATI spitalul Marie Curie: „Nu trebuie să ajungem la isterie că sunt din fructe sau portocale și nimeni nu mai bea lapte sau nu mai mănâncă portocale. Să așteptăm rezultatele de la anchetă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri