Cea mai grea misiune. Pompier: Am găsit o femeie și un bărbat în toaletă. Nu mai prezentau semne vitale

Data publicării:
pompier

Adrian Dinu, comandantul Detaşamentului special pentru salvatori: „Totul carbonizat. Totul învăluit în fum. Totul negru. Plin de cenuşă. În ultima toaletă de la fete, o femeie şi un bărbat, leşinaţi. Nu mai prezentau semne vitale. Se adăpostiseră acolo, chiar închiseseră uşa. Au crezut că închizând uşa nu va mai intra fumul peste ei, vor putea să respire normal şi vor supravieţui”.

Sunt imagini care îi vor rămâne în minte mereu comandantului Adrian Dinu. Seara de vineri, 30 noiembrie, părea pentru el una oarecare. Era acasă când s-a dat alarma.

Adrian Dinu: „Când am primit primul apel mi-au spus ce văzuseră cetăţenii acolo, că e un incendiu într-un club cu foarte multe persoane, nu au indicat numărul victimelor şi care este amploarea”.

Ceea ce avea să descopere la locul tragediei depăşea proporţia oricărui incendiu pe care îl văzuse în cei nouă ani de carieră. Dar nu flăcările erau nemaivăzute, ci numărul victimelor şi panica generalizată.

Adrian Dinu: „Oamenii erau disperaţi, oamenii aveau nevoie de ajutor, căutau ajutorul”.

Fiind printre cei opt salvatori pe care îi au pompierii din Bucureşti, comandantul Adrian Dinu a intrat rapid în club pentru a căuta victime. A bâjbâit în întuneric şi fum şi a scos pe braţe zeci de tineri. Nu stia câţi dintre ei mai respirau. Cel puţin trei ore a răscolit prin toate ungherele sălii.

Adrian Dinu: „Am făcut reverificări şi reverificări. Am instalat proiectoare, lumină foarte multă şi am căutat în fiecare colţ chiar de câte cinci, şase ori, ca să ne asigurăm că nu mai e nimieni în interior”.

Printre salvatorii care au ajuns primii la clubul Colectiv a fost şi sublocotenentul Roxana Vîlciu. Are doar 24 de ani şi un an de experienţă în Jandarmerie. Pentru ea, momentul a fost cu atât mai greu cu cât era de-o vârstă cu cei pe care încerca să-i salveze.

Roxana Vîlciu, sublocotenent Jandarmeria Română: „Era un tip de statura mea, şaten. A fost şi el înuntru, se vedea, avea fum, tricoul ars. M-a rugat să le spun pompierilor că prietena lui era la baie când s-a produs incendiul şi nu o găseşte. Îmi doresc să o fi găsit şi să fie în viaţă”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri