Cea mai mare sinagogă din țară, redeschisă

Data publicării:
sina1

În jur de 300 de persoane au participat la inaugurarea oficială a lăcaşului de cult vechi de mai bine de 130 de ani. Momentul cel mai aşteptat al serii a fost cel în care s-a citit o scrisoare a evreilor orădeni care datează din anul 1878 destinată împăratului Austro-Ungariei, Franz Joseph I.

Lucrările la Sinagoga Zion din Oradea au început în toamna anului 2013, după ce, timp de aproape 20 de ani, construcţia a fost lăsată în paragină. Datorită unui proiect derulat în parteneriat cu autorităţile din oraşul maghiar Debrecen, lăcaşul a fost inclus într-un program de reabilitare cu bani europeni. Lucrările au costat 1,6 milioane de euro. Autorităţile locale sunt decise să o includă acum într-un traseu turistic.

„În primul rând, punerea în valoare a patrimoniului respectiv, evitarea pierderii acestei clădiri pentru că, trebuie să recunoaştem era în curs de prăbuşire, deci, dacă nu se intervenea această clădire era în pericol, realmente, de prăbuşire”, spune Istvan Huszar, viceprimarul municipiului Oradea.

„Este o perlă a oraşului, se încadrează în splendida arhitectură care există în împrejurimi. Această sinagogă se va folosi în continuare ca un lăcaş de cult al religiei mozaice, cu ocazia marilor sărbători unde se impune o clădire sau o locaţie specială”, spune Felix Koppelman, preşedinte al Comunităţii Evreilor din Oradea.

În cadrul aceluiaşi proiect european a fost reabilitată şi o sinagogă din oraşul maghiar Debrecen, costul proiectului fiind de aproximativ 330 de mii de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri