Ceartă pe o autostradă fictivă. Mai mulți ieșeni cer retrocedarea unor terenuri pe care ar urma să treacă șoseaua

Data publicării:
teren agricol-1

Localnicii din Erbiceni cred că viitoarea autostradă va trece pe lângă terenurile pe care le-au deţinut familiile lor înaintea procesului de colectivizare. Vor acum ca Primăria să le dea înapoi şi nu acceptă niciun schimb. Preţul în zonă va fi din ce în ce mai mare, susţin ei.

„Terenul este în raza unde va fi autostrada şi e un teren pe care se pot face construcţii imobiliare”, spune un localnic.

Autorităţile locale le-au oferit alte suprafeţe localnicilor, doar că preţurile terenurilor de schimb sunt de 10 ori mai mici.

„A spus că poate să ne dea la Vaslui, la Hârlău. Ce fac, mă duc să-mi fac cort acolo, ca să-mi muncesc pământul?”, spune un alt localnic, nemulțumit.

Terenurile în cauză sunt acum în proprietatea unei staţiuni de cercetări agricole.

„Conform legii, suprafeţele de teren care sunt aflate în proprietatea statului pentru cercetare, dezvoltare şi inovare, multiplicare a materialului biologic, nu sunt retrocedabile”, spune Bogdan Abălaşi, subprefectul judeţului Iaşi.

Întrebat care ar fi soluţia, Ionel Lungu, primarul comunei Erbiceni, a răspuns: „O ordonanţă de guvern dată. Pentru noi nu înseamnă o concesie, pentru noi înseamnă dreptate, sau mai bine zis, să îndrepte o nedreptate făcută acestor oameni”.

Suprafaţa totală a terenurilor revendicate este de 134 de hectare. Viitoarea autostradă ar urma să prindă contur peste doi ani. Potrivit Master Planului aprobat de Comisia Europeană, lucrările ar trebui să fie gata în cinci ani şi vor costa aproape 1,2 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri