CEDO: Ancheta în cazul morții unei românce, superficială. România trebuie să plătească despăgubiri 

Data publicării:
sediu cedo 2

Familia Cojocaru spune că, în anul 2001, fiicei sale i-a fost administrat la Spitalul Judeţean din Suceava un tratament care i-a provocat reacţii adverse grave. Tânăra era însărcinată în opt luni.

„Am vorbit cu fata marţi, şi miercuri nu aveam cu cine să mă mai înţeleg. Aiura”, a povestit mama fetei.

Medicul care a tratat-o i-a recomandat să nască de urgenţă şi a transferat-o la Iaşi.

La ora unu a fost trântită într-o salvare, într-o Dacie total improprie unui astfel de transport în starea în care se afla, nici măcar medic deși era în stare gravă”, a spus consilierul juridic Mircea Stolteriu.

Tânăra de 29 de ani a fost operată imediat ce a ajuns la Iași, dar având in vedere starea ei gravă, la scurt timp după intervenţie atât ea, cât şi copilul au murit.

Familia a depus o plângere la poliție împotriva medicului sucevean, pentru ucidere din culpă. Buletinul de analize făcut de laboratorul de medicină legală din Iași arăta că bolnava nu a fost diagnosticată timp de trei zile iar o intervenție corectă ar fi salvat, dacă nu și copilul, cel puțin mama.

Mi-a dat că nu se poate începe urmărirea penală pentru că nu este culpă medicală şi nici malpraxis nu este”, a spus Elena Cojocaru.

Medicul din Suceava spune că a făcut tot ce era posibil pentru tânără. 

Am făcut tot ce se putea face, mai ales că ea n-a murit la noi, a murit la Iași, a fost un caz care s-a trimis și care-i problema?”, a spus medicul ginecolog de la Spitalul Județen Suceava Ilie Merticariu.

După ce procurorii au decis neînceperea urmăririi penale, familia a depus o plângere în instanţă. Judecătorii au cerut redeschiderea dosarului, însă posibilele infracţiuni se prescripseseră deja.

Ancheta a trenat din 2001 până în 2010 pentru faptul că se fac cercetări, nu ne-au comunicat decât atunci când a intervenit termenul de prescripție a răspunderii penale”, a spus consilierul juridic.

După aproape 11 ani, oamenii au depus o plângere la CEDO. Instanţa europeană a stabilit că ancheta din țară a fost superficială.

„Autoritățile naționale nu au reușit să clarifice unele aspecte esențiale ale cazului, inclusiv cauza morții”, se arată în hotărârea CEDO.

Statul român trebuie să plătească familiei Cojocaru suma de 39.000 de euro, în termen de trei luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri