Cei doi militari decedați în Afganistan, decorați post-mortem de T. Băsescu

Data publicării:
militari morti afganistan mapn 1

„În semn de recunoştinţă şi apreciere pentru devotamentul excepţional dovedit în timpul executării unei misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan în timpul căreia şi-a sacrificat viaţa, domnul președinte Traian Băsescu a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Steaua României” - în grad de Cavaler, cu însemn de război, sublocotenentului Vasile-Claudiu Popa”, anunță Administrația Prezidențială.

Aceeași decorație i-a fost conferită și sublocotenentului Adrian Postelnicu.

Decorările au fost făcute la propunerea ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa.

Trupurile neînsufleţite ale militarilor ucişi în Afganistan vor ajunge în România. Aeronava care îi va aduce în ţară va ateriza la Bucureşti la ora 17.30.

După ceremonialul religios şi onorurile militare care vor avea loc pe Aeroportul Otopeni, sicriele vor ajunge în oraşele natale ale eroilor. Plutonierul Adrian Postelnicu va fi înmormântat, sâmbătă, în localitatea Corbu din judeţul Constanţa, iar colegul său Vasile Claudiu Popa, la Alba Iulia.

Familiile celor doi militari vor primi, fiecare, câte 80.000 de euro din asigurarea de viaţă. De asemenea, MApN mai plăteşte contravaloarea a 100 de salarii, pentru fiecare soldat mort în misiune. Ministerul Apărării va mai suporta şi cheltuielile de înmormântare.

Adrian Postelnicu avea 34 de ani si locuia împreună cu prietena sa în Constanţa. Vecinii lui spun că militarul era un băiat cuminte şi foarte respectos. Era la prima sa misiune în Afganistan.

Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani, era la a doua misiune. Trupul sau va fi dus la Alba Iulia, acolo unde locuieşte mama sa. El va fi înmormântat în Cimitirul Eroilor.

Cei doi militari români au căzut la datorie duminică seara, în urma exploziei unui dispozitiv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de patrulare. Cei doi au fost răniţi de explozie şi au încetat din viaţă la spital. Alţi trei militari, toţi americani, şi-au pierdut viaţa în acest incindent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri