Cele mai grave accidente miniere din România

Data actualizării: Data publicării:
mineri3

Prima mină din România a fost deschisă în 1859, la Petrila. De-a lungul a peste 150 de ani, din Valea Jiului au fost extrase miliarde de tone de cărbune. Dar tot acolo au avut loc şi cele mai grave accidente miniere. Exploatarea huilei se face la mare adâncime, iar galeriile coboră, în unele locuri, şi până la aproape un kilometru. Cele mai periculoase sunt acumulările de gaze, care pot exploda în orice moment. De-a lungul timpului, în minele din România au avut loc mai multe accidente grave, fie că au fost provocate de surpări sau de explozii în subteran. Cele mai multe au avut loc în Valea Jiului.


Cel mai recent accident produs într-o mină a avut loc în februarie 2011, la Uricani. Cinci oameni şi-au pierdut atunci viaţa, în urma unei explozii. Ancheta a stabilit că tragedia s-a produs din cauza unei acumulări de gaz metan. Echipamentul învechit pe care îl purtau minerii nu i-a protejat deloc de suflul exploziei.

Tot în Valea Jiului, în urmă cu aproape un deceniu, la mina Petrila, într-un interval de patru ore, se produceau două explozii, provocate tot de acumulările de gaz metan. Deflagraţiile au avut loc în toamna 2008, într-o galerie aflată la 950 de metri sub pământ. Bilanţul a fost tragic: 13 morţi şi 12 răniţi. Victimele erau atât mineri surprinşi de explozii în timp ce lucrau, cât şi colegi de-ai lor veniţi să-i salveze.

Nici mina Anina, din judeţul Caraş-Severin, nu a fost ferită de incidente tragice. 7 oameni au murit, în 2006, la sute de metri sub pământ.

În 2001, 14 mineri şi-au pierdut viaţa în mina Vulcan, din Valea Jiului. Gazul metan din subteran s-a aprins, iar suflul puternic i-a spulberat într-o clipă pe toţi cei care lucrau acolo. Un an mai târziu, tot la Vulcan, o nouă explozie omora 10 mineri şi rănea alţi patru.

Una dintre cele mai mari tragedii din istoria exploatărilor miniere din România a fost cea din 29 noiembrie 1980, de la Livezeni. Atunci, 53 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma unei explozii produse în subteran.

Citiți și: 

Accident Lupeni. Un miner a murit, doi au fost scoși în viață

VIDEO. Mărturiile unor salvatori îndurerați

 Cine e de vină pentru accidentul de la Lupeni? Ce spun familiile și sindicaliștii

Ministrul energiei, explicații despre starea minei Lupeni

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri