Cerința lui Victor Ponta pentru sistemul de taxă pe autostrada Bucureşti-Constanţa: „să nu fie mai inteligent ca noi"

Data publicării:
autostrada soarelui captura tv

Solicitarea i-a fost adresată ministrului Ioan Rus, în şedinţa de miercuri a Guvernului, în perspectiva zilei libere de 1 Mai.

„Dacă nu venea 1 Mai, mai amânam, dar acum avem şi reglementarea pentru ca să putem da drumul sistemului inteligent... E inteligent, domnul ministru Rus?”, l-a întrebat Victor Ponta pe ministrul Transporturilor, la începutul şedinţei de miercuri a Executivului.

După ce acesta l-a asigurat că sistemul „este inteligent”, Victor Ponta a replicat: „Să nu fie mai inteligent decât noi, aia e singura problemă. Ca să nu mai existe cozi la bariera de la Cernavodă, vreau să-l testăm împreună înainte de 1 Mai ca să fim siguri că funcţionează”.

Ministrul a precizat că sistemul este în fază de testare şi din 30 aprilie va funcţiona.

„Sigur? Bine! Eu am văzut mai multe decât dumneavoastră, că sunt mai bătrân, dar să văd şi bariera aia că funcţionează fără să mai stau la coadă şi o să vă felicit public pe dumneavoastră şi CNADNR-ul pentru rezolvarea acestei probleme”, a conchis Victor Ponta.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a anunţat, în urmă cu o lună, că a început lucrările pentru introducerea unui sistem electronic de plată a taxei de trecere a podului Feteşti-Cernavodă, pe autostrada Bucureşti - Constanţa.

Sistemul informatic va înlocui achitarea tarifului de trecere cu oprire la barieră, şoferii având posibilitatea să opteze pentru achitarea tarifului în afara staţiei, în avans sau până la ora 24:00 a zilei următoare, potrivit CNADNR.

Astfel, şoferii vor avea următoarele opţiuni de achitare a tarifului: prin SMS transmis la un număr scurt; prin achitarea tarifului de trecere prin reţeaua de parteneri autorizaţi ai CNADNR; prin utilizarea cardului bancar, în urma configurării unui cont într-un portal web şi printr-o aplicaţie pentru mobil puse la dispoziţie de CNADNR.

„Astăzi, 16.03.2015, au fost efectuate teste operaţionale parţiale ale funcţionalităţii viitorului sistem electronic de colectare a tarifului de trecere a podurilor dunărene, în zona AI Feteşti de pe Autostrada A2, Bucureşti - Constanţa. Îmi doresc ca începând din această vară, cât şi în viitor să nu se mai creeze ambuteiaje pe A2, în dreptul staţiei de taxare de la Feteşti –Cernavodă. Credem că până la 1 mai vom reuşi implementarea întregului sistem – tehnic, economic, legislativ - necesar colectării electronice a tarifului de trecere a podurilor de la Feteşti - Cernavodă”, a declarat directorul general al CNADNR, Narcis Neaga.

Faza iniţială a lucrărilor a implicat introducerea sistemului de recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare, printr-o serie de camere video poziţionate în agenţia de încasare atât în punctul de intrare, cât şi la ieşire pentru a asigura identificarea şi clasificarea conform categoriei din care face parte fiecare vehicul, precum şi realizarea marcajelor rutiere, această etapă fiind finalizată.

CNADNR menţionează că aceste camere video identifică trecerea, aplicând o marcă temporară şi coordonatele GPS. Dacă nu se achită tariful de trecere până la ora 24:00 a zilei următoare trecerii, acţiunea va fi marcată drept posibilă contravenţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri