Chirie de lux. Peste 4 milioane de euro a plătit Ministerul Fondurilor Europene în ultimii doi ani și jumătate

Data publicării:
minister

În 2014, Ministerul Fondurilor Europene s-a mutat într-una dintre clădirile de birouri din apropiere de Piaţa Victoriei. Pentru cei 7.000 de metri pătraţi pe care îi foloseşte plăteşte aproximativ 150.000 de euro lunar pe chirie.

Dacă raportăm la perioada de închiriere de 2 ani şi jumătate, 600 de euro pe metru pătrat de chirie, o valoare aproape egală cu o valoare de investiţie nouă pe metru pătrat,” explică Emanoil Dascălu, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

Asta înseamnă o chirie de 20 de euro pe metru pătrat pe lună. În total, peste 4 milioane de euro în cei doi ani şi jumătate.

Nu este o chirie mică, aș spune chiar că este o chirie care se află la top de chirii în momentul de față, pe clădiri de genul ocupat de minister, în sensul de clădiri A class. În astfel de clădiri, chiriile în momentul de față pornesc de la 12 euro pe metru pătrat,” spune Ruxandra Cleciu, președinte al Asociației Române a Agențiilor Imobiliare.

Chirii şi cu 40% mai mici decât plăteşte acum ministerul. Fostul ministru Eugen Teodorovici spune însă că acesta era nivelul chiriilor la momentul semnării contractului.

A fost prețul pe care piața l-a oferit. Cei care puteau să ofere spații de închiriat au venit la acea licitație, au oferit prețul pe care l-au considerat just, iar comisia de evaluare din cadrul ministerului a fost cea care a decis selecția celui care a și încheiat spațiul pentru Ministerul Fondurilor Europene,” precizează Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene.

Noul ministru al Fondurilor Europene a încercat să renegociere contractul care expiră în luna decembrie a anului trecut, dar fără succes. A semnat însă o prelungire a lui cu 6 luni, timp în care şi-a propus ca instituţia să se mute. Ministerul Fondurilor Europene a primit de la RA-APPS 13.000 de metri pătraţi la Palatul Parlamentului.

O baie cu cadă, dormitor, două holuri şi un birou de lucru au fost create special pentru Elena Ceauşescu şi se aflau în spatele unei uşi secrete, care dă într-un salon impresionant pe care Ministerul Fondurilor Europene intenţionează să îl transforme în sală de conferinţe şi de şedinţe, la care să aibă acces şi publicul.

Spaţiul însă nu a mai fost folosit de ani de zile, iar ministerul Fondurilor Europene va trebui să cheltuiască alţi bani pentru renovare. Nu s-a calculat însă cât vor costa lucrările.

Sunt multe, foarte multe de făcut în acest sediu pentru a putea să fie ocupat,” spune Dr. Ing. Cătălin Lungu, consilier al ministrului Fondurilor Europene

Ministerul Fondurilor Europene trebuie să se mute în noul sediu din Palatul Parlamentului până pe data de 1 iulie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri