Cine este Maria Ligor, propunerea pentru Departamentul de Relaţii cu Românii de Pretutindeni

Data publicării:
maria ligor - ministrul pentru romanii de pretutindeni

Maria Ligor s-a născut la 1 ianuarie 1967. În 1995 a absolvit cursurile de Master of Arts ale Colegiului Europei de la Bruges, Belgia, şi a obţinut, în 2000, diploma de studii aprofundate la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Libere din Bruxelles. Diplomatul mai are studii la Institutul European de pe lângă Universitatea din Geneva, la Harvard University, JFK School of Government şi Kokkalis Project, Atena.

În ţară, a absolvit cursurile postuniversitare de Relaţii Internaţionale la SNSPA, în 1993, şi Universitatea Politehnică, în 1990, potrivit CV-ului său. Şi-a început cariera în diplomaţie în 1996. A lucrat la Bruxelles, în cadrul Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană (1998-2002), la Ambasada României la Luxembourg (1997) şi în Centrala MAE, la Direcţia de Planificare Politică, la Direcţia Uniunea Europeană şi la Direcţia Europa Occidentală.

Între 2006 şi 2011 a fost ambasador al României în Spania şi a deţinut, în aceeaşi perioadă, şi calitatea de reprezentant permanent pe lângă Organizaţia Mondială a Turismului. Din 2013, Maria Ligor este ambasador al României în Canada. Potrivit CV-ului său, din noiembrie 2012 este şi membru al Consiliului Guvernatorilor al Fondului European pentru Democratie (European Endowment for Democracy) şi membru ales al Comitetului Executiv al acestuia.

Din iulie 2013, este acreditată în paralel şi ca reprezentant permanent pe lângă Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale. Ca diplomat, Maria Ligor a obţinut mai multe distincţii, precum Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler (2004) şi Ordinul pentru Meritul Diplomatic în grad de Ofiţer (2007).

În 2010, a primit Crucea Casei Regale a României, precum şi Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena acordat de Patriarhul Daniel. În ianuarie 2012, i-a fost conferită, de către Regele Spaniei, Marea Cruce a Ordinului Isabela la Catolica.

Vorbeşte fluent limbile engleză, franceză şi spaniolă şi are cunoştinţe de italiană. Este căsătorită şi are o fiică. Soţul său, Adrian Ligor, este tot diplomat şi, în perioada în care ea a fost ambasador al României în Spania, el a ocupat o funcţie de consilier în cadrul aceleiaşi misiuni diplomatice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri