Cineaști americani, reclamați procurorilor români. Un scenarist român susține că ideea filmului „Escape Plan” îi aparține

Data publicării:
scenarist

Lucian Ciuchiţă, scriitor şi scenarist român, a făcut plângere penală împotriva a cinci case de producţie, doi regizori şi doi scenarişti de la Hollywood.

Decizia vine în urma unei expertizei realizate în cadrul procesului civil pe care l-a intentat în primăvara anului trecut. El susţine că intriga, acţiunea şi replici rostite de Arnold Schwarzenegger şi Silverster Stalone în filmul Escape Plan, lansat în 2013, i-ar aparţine. Ar fi luate din scenariul pe care l-a trimis la Hollywood acum câţiva ani. După deschiderea procesului de la Bucureşti, americanii au trimis documente care au fost verificate de un expert extrajudiciar.

Lucian Ciuchiţă, scenarist: Expertiza conchide foarte clar că este un fals acest document, acel înscris care a fost depus în instanţa din România. S-a început urmărirea penală pentru comiterea infracţiunilor de fals şi uz de fals.

Digi24 a solicitat şi un punct de vedere din partea avocaţilor care îi reprezintă pe cineaştii de la Hollywood.

Răspunsul avocaților: „În conformitate cu politica lor internă, clienţii noştri nu pot comenta public aspecte dintr-un proces aflat în desfăşurare. Din punctul nostru de vedere, soluţionarea proceselor se realizează în instanţă”.

Uniunea Cineaştilor din România a făcut propria expertiză.

Laurenţiu Damian, preşedinele Uniunii Cineaştilor din România: „În materialul acela se spunea că există similitudini mari între romanul lui Ciuchiţă şi scenariul care a fost manageriat în America”.

Lucian Ciuchiţă, scenarist: Înseamnă că ţi-a plăcut scenariul românului, ai avut timpul necesar, un an în care să reiei filmările şi să faci postproducţie, montaj.

Românul cere recunoaştere contribuţiei sale la acest film şi drepturile cuvenite scenaristului, care s-ar ridica la 10 milioane de dolari. Escape Plan a avut încasări totale de 137 de milioane de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri