Circulație „în regim de iarnă”. Trenurile și avioanele au întârzieri de zeci de minute

Data publicării:
avion cu gheata

Mersul trenurilor a fost dat peste cap în ultimele două zile. Garniturile ajung în gări cu sute de minute întârziere. Mai grav însă este că pasagerii îndură condiţii greu de imaginat.

„Eu vin de la Craiova, de la Filiași, și am nimerit în niște vagoane foarte friguroase, era zăpadă în vagoane”, spune un călător.

Nici cei care au avut de aşteptat în gări nu au fost mai fericiţi. Gara din Craiova, de exemplu, nu este încălzită, iar călătorii au aşteptat zeci de minute în frig.

În gara din satul Cărpiniş, zeci de oameni care trebuiau să ajungă la muncă în Timişoara, la 40 de kilometri distanţă, au stat în ger. Sala de aşteptare are geamurile sparte, iar uşa nu se închide.

„Nu este de ani de zile căldură în gară. Nu este o ceva... o teracotă... un cuptor”, spune un pasager.

Oamenii spun că gara din Cărpiniş, construită în 1857, nu a fost reabilitată niciodată.

Vremea rea continuă să îngreuneze şi zborurile de pe aeroportul Henri Coandă. În această dimineaţă, peste zece curse au avut întărzieri de cel puţin o jumătate de oră. Explicaţia: aeronavele trebuie curăţate de gheaţă înaninte de decolare.

Traficul se desfăşoară în acest moment normal pentru condiţii de iarnă, aceasta însemnând că avem curse la decolare, în special, care au întârzieri între 30 şi 60 de minute, în special din cauza faptului că aeronavele trebuie degivrate, operaţiune care se desfăşoară cu pasagerii la bord, imediat înainte de decolare. Astfel încât în momentul de faţă avem mai mult de zece curse cu întârziere de peste 30 de minute, nu ne aşteptăm ca acestea să crească pe parcursul zilei, ci dimpotrivă”, a spus Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Henri Coandă.

În București, unde ninge de două zile, stratul de zăpadă depus este generos, chiar şi pe asfalt. Asta deşi Primăria a scos pe străzi 450 de autospeciale şi 1.400 de muncitori care au la dispoziţie peste 20.000 de tone de material antiderapant. În această dimineaţă, la Primăria Capitalei s-a întrunit Comandamentul de Iarnă, coordonat de primarul general interimar, Răzvan Sava.

Edilul a avertizat firmele de deszăpezire că dacă nu îşi vor face datoria, sancţiunile vor fi drastice.

Nu înţelegem de ce sunt deservenţi care merg cu lamele ridicate, când trebuie să pluguiască, să meargă în baterii”, a spus primarul interimar.

Aş vrea la poliţie, vreau să vă intensificaţi controalele şi în momentul în care constataţi că nu sunt îndeplinite condiţiile, să aplicaţi sancţiuni”, a adăugat Răzvan Sava.

Amenzi vor primi şi bucureştenii care nu îşi vor curăţa trotuarele de zăpadă şi nu vor îndepărta ţurţurii de gheaţă.

Gerul din ultimele zile este îndurat cu greu de oamenii fără adăpost. Mulţi ajung la spital cu degerături. În multe oraşe din ţară funcţionează centre speciale, unde pot sta pe timpul nopţii şi unde primesc o masă caldă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri