Cititul, promovat într-o călătorie de 21 de zile

Data publicării:
bibliotecar

De 19 ani, Kiss Laszlo este bibliotecar la Colegiul Mikes Kelemen din Sfântu Gheorghe. Viaţa lui se împarte, însă, între două pasiuni: cartea şi bicicleta. Şi a găsit ocazia perfectă să le îmbine. În luna iunie a fost invitat la Congresul Internaţional al Bibliotecarilor din Olanda. Şi-a dorit foarte mult să ajungă, însă salariul de bibliotecar, care nu depăşeşte 1.500 de lei, nu i-a ajuns, aşa că s-a urcat pe bicicletă şi şi-a propus ca, în trei săptămâni, să ajungă la congres.

„A fost o alegere foarte simplă. Cartea, ca şi bicicleta, oferă o libertate pentru milioane de oameni, deci este un hobby”, a spus Kiss Laszlo.

Bărbatul a pedalat zilnic aproape 180 de kilometri şi s-a oprit în opt ţări de pe traseu, unde a ţinut discursuri în bibliotecile din oraşele mari despre analfabetismul funcţional, mai exact, despre problema copiilor care nu înţeleg ceea ce citesc.

„Toată campania s-a axat mai mult pe lectură. După cum ştiţi, tinerii de azi citesc din ce în ce mai puţin. A apărut şi problema analfabetismului funcţional, adică copiii noştri nu înteleg fraze mai complicate. Eu am făcut numai începutul. Deci ştiu că n-o să pot să schimb dintr-odată lumea, dar dacă mi se alătură şi alţii şi o să continue cu altceva, deci cred că o să fie bine”, mai spune bibliotecarul.

Colegii de breaslă din toată lumea au fost impresionaţi de gestul său, astfel că, odată ajuns în Olanda, l-au scutit de taxa de participare, în valoare de 500 de euro. Ba mai mult, i-au asigurat cazarea şi masa. Bibiliotecarul a promis că informaţiile acumulate acolo le va împărtăşi cu ceilalţi colegi din ţară.

Periplul său i-a impresionat şi pe colegii din Sfântu Gheorghe.

„În primul rând, promovează şcoala, popularizează de fapt ţinuturile noastre, pe noi ca oameni", a spus Kerekes Dora, directorul liceului „Mikes Kelemen”.

Bibliotecarul este hotărât să continue campania de promovare a cititului şi în ţară.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri