CJ Braşov donează 100.000 de lei pentru Catedrala din Făgăraş, în timp ce se împrumută pentru Aeroportul Ghimbav şi Spitalul Judeţean

Data publicării:
catedrala

Consiliul Judeţean Braşov va contracta un credit bancar pentru investiţiile din acest an pentru judeţ, dorind totodată să doneze 100.000 de lei pentru finalizarea Catedralei din oraşul Făgăraş. Pentru construcţie au fost cheltuite deja peste 6 milioane de lei, iar lucrările sunt departe de a fi terminate.

Un oraş în care trăiesc puţin peste 28.000 de oameni are o catedrală de înălţimea unui bloc de cinci etaje. Locuitorii din Făgăraş intervievaţi de Digi24 nu văd cu ochi buni investiţia şi cred că banii ar fi trebuit cheltuiţi mai degrabă pentru rezolvarea problemelor pe care le are comunitatea:

- E exagerat de mult. La banii ăştia eu cred că putea să fie gata de mult, nu de acum.

- Eu nu ştiu cine a hotărât ca într-un centru atât de mic să se construiască o biserică atât de impunătoare.

- Sunt multe de făcut în Făgăraş, chiar catedrală... Avem o grămadă de biserici în Făgăraş...

Pentru finalizarea lucrărilor la catedrală ar mai fi nevoie de 3 milioane de lei, în care sunt incluse instalaţia electrică, un sistem de încălzire prin pardoseală, finalizarea tencuielii exterioare, iconostasul şi pictura interioară.

Clericii vor ca această catedrală să fie terminată până la vară, atunci când Patriarhul Daniel va veni să o sfinţească, cu ocazia comemorării familiei Brâncovenilor, al căror hram îl poartă. Ştiu că la mijloc sunt bani mulţi, însă cheltuielile sunt justificate, spun ei. „N-o facem pentru 50-100 de ani, asta ţine mii de ani. Dacă facem o lucrare la o biserică sau la o casă particulară numai de dragul de a o face, o facem ieftină şi proastă sau o facem de calitate?”, declară preotul Ioan Ciocan.

Aici intervin autorităţile judeţene, care au deschis vistieria pentru continuarea lucrărilor. Ei dau 100.000 de lei din bugetul judeţului, deşi au luat 5 milioane de euro credit pentru lucrările de la Aeroportul Ghimbav şi de la Spitalul Judeţean. „Nu pot să spun că personal sunt adeptul acestui gen de investiţii, dar majoritatea decide. Majoritatea consilierilor judeţeni a decis într-adevar să aloce acest buget pe anul 2014”, admite vicepreşedintele CJ Braşov Mihai Pascu.

Ca să grăbească lucrurile şi să vadă catedrala ridicată, şi Primăria Făgăraş a oferit bisericii 100.000 de lei. „Din punct de vedere spiritual sunt printre cei care susţin finalizarea acestei lucrări, iar din punctul de vedere al primarului, susţin terminarea acestui şantier din centrul oraşului”, afirmă primarul Sorin Mănduc.

Totuşi, Consiliul Judeţean nu a dat întotdeauna bani către Biserică. Edilii au refuzat să ofere cei 300.000 de lei solicitaţi de Patriarhia Română pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Autorităţile au spus atunci că judeţul nu are suficienţi bani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri