Clisura Dunării, blocată în urma unei alunecări de teren. Peste 5.000 de oameni sunt izolați

Data publicării:
inundatii orsova captura 2

ACTUALIZARE 22.10. Clisura Dunării este blocată. Un pod de pe DN57 care face legătura între Orşova şi localitatea Eşelniţa s-a rupt şi nicio maşină nu mai poate circula în siguranţă. Autorităţile permit doar trecerea ambulanţelor şi maşinilor de pompieri, dacă este o urgenţă. Peste 5.000 de oameni sunt izolați.


ACTUALIZARE 19.37. O alunecare de teren s-a produs în Defileul Dunării, pe DN6. Circulația este blocată între Turnu Severin și Orșova.

Din cauza alunecării de teren, două TIR-uri au ajuns de pe șosea în aproiere de calea ferată și riscă să ajungă în Dunăre.

(Imagini semnalate de telespectatorul Adrian Păcurariu)

________________

ACTUALIZARE 16:30. Patru trenuri Regio cu rute în sud-vestul ţării nu circulă luni pe anumite segmente din traseu, iar două InterRegio au trasee deviate şi vor ajunge la destinaţie cu întârziere, din cauza inundaţiilor, informează CFR Călători. 

Potrivit sursei citate, trenurile Regio care nu circulă luni sunt R 9553 Orşova - Iablaniţia - Timişoara Nord (nu va circula pe distanţa Orşova - Iablaniţia), R 9554 Caransebeş - Iablaniţa - Orşova (nu va circula pe distanţa Iablaniţa - Orşova), R 11006 Timişoara Nord - Băile Herculane - Drobeta Turnu Severin (nu va circula pe distanţa Băile Herculane - Drobeta Turnu Severin) şi R 11007 Drobeta Turnu Severin - Timişoara Nord (nu va circula pe întreaga distanţă).  

De asemenea, IR 1691 Bucureşti Nord - Filiaşi - Lugoj - Timişoara Nord va circula pe ruta deviată (Filiaşi - Târgu Jiu - Ilia - Lugoj), iar IR 73-2 Budapesta - Timişoara Nord - Lugoj - Filiaşi - Bucureşti Nord, pe ruta deviată Lugoj - Ilia - Târgu Jiu - Filiaşi. Aceste două trenuri vor ajunge la destinaţie cu întârziere, potrivit sursei citate.

ACTUALIZARE 16:00 Mai multe râuri din Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi sunt sub cod portocaliu de inundaţii, în timp ce altele din Arad, Timiş, Mehedinţi şi Dolj sunt sub cod galben, până marţi, la ora 14.00, potrivit unei avertizări a Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

200 de angajaţi MAI, mobilizaţi pentru salvarea persoanelor afectate de inundaţii

Două sute de pompieri, poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră au fost mobilizaţi pentru salvarea persoanelor afectate de inundaţiile din sud-vestul ţării, a anunţat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, într-o videoconferinţă cu prefecţii.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, în prezent se acţionează cu 200 de pompieri, poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră, fiind totodată constituită o rezervă de peste 250 de oameni gata să intervină cu 71 de autospeciale.

Oprea a mai anunţat că la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin, Arad şi Timiş au fost activate grupele operative, iar în Orşova, la nivelul detaşamentului de pompieri, nivelul de alertă a fost ridicat la maximum, ceea ce presupune că întreg personalul a fost alarmat şi scos în teren, pentru misiunile de salvare.

În acelaşi timp, la Drobeta-Turnu Severin şi Timişoara, pe lângă pompierii aflaţi în serviciu au fost alertate şi restul cadrelor de pe celelalte ture. La nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost activat şi funcţionează permanent Centrul Operaţional de Comandă, de unde se monitorizează şi se dispun măsuri în funcţie de evoluţia situaţiei.

"Am cerut conducerii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele limitrofe celor afectate de inundaţii să fie pregătite să susţină misiunile aflate acum în derulare cu forţe şi utilaje suplimentare", a mai anunţat Gabriel Oprea.

Elevi și profesori, evacuați din mai multe școli

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că poliţiştii de frontieră au evacuat 67 de elevi şi 18 profesori din mai multe şcoli din Orşova şi alte 10 persoane, între care trei copii, care se aflau la două pensiuni din acelaşi oraş.

Oprea a mai spus că, până în acest moment, în urma inundaţiilor din Mehedinţi a murit o persoană, iar alte două, despre care se presupune că au fost luate de viitură, sunt căutate. Ministrul de Interne a mai anunţat că, tot în judeţul Mehedinţi, traficul rutier este întrerupt pe DN6, la ieşirea din Orşova către Caransebeş, iar pe mai multe drumuri secundare traficul se desfăşoară cu dificultate.

ACTUALIZARE 14:00 Cea mai gravă situație se înregistrează la Orșova. DN6 este în continuare blocat, s-au format cozi de mașini:

ACTUALIZARE 13:30 Aproximativ 900 de gospodării sunt sub ape la Eșelnița. Poliţia de frontieră a intervenit pentru a salva o femeie însărcinată care a cerut ajutor pentru a ajunge la spital. 

ACTUALIZARE 13:00  A plouat torenţial şi în Caraş-Severin. Apele s-au scurs de pe versanţi şi au ajuns în mai multe localităţi. O situaţie specială e în comuna Eftimie Murgu unde una dintre morile de la Rudăria, obiectiv turistic vechi de aproape 300 de ani, a fost luată de apele învolburate.

ACTUALIZARE 12:38 Douăzeci de oameni au fost salvaţi de poliţia de frontieră, după ce au rămas izolaţi pe un ponton.

ACTUALIZARE 12:10 Comuna Eşelniţa se află sub ape.

„Două case au fost grav avariate, una complet, iar una pe jumătate. Restul comunei este toată sub apă, am încercat să acţionăm cu două utilaje în punctele critice la început, dar situaţia în întreaga comună a devenit critică. Plouă torenţial, oamenii sunt disperaţi, ne rugăm la Dumnezeu, că e singurul nostru ajutor. Am solicitat ajutor de la ISU, de la Pompieri, dar întreaga comună este sub apă. Avem 900 de gospodării în comună. Deocamdată nu este nicio problemă medicală”, a declarat Ion Ciuru, primarul comunei.

ACTUALIZARE 11:25  Cel puțin o mașină a fost prinsă într-o alunecare de teren la Orșova, în județul Mehedinți. Reprezentanții ISU încearcă să-l resusciteze pe șofer, aflat într-o stare destul de gravă, a declarat la Digi24 Ramona Nistor, purtător de cuvânt al ISU Mehedinți.

Alunecarea de teren s-a produs la ieșire din Orșova, transmite corespondentul Digi24. Mai mult de zece străzi au fost inundate la Orșova. Circulația a fost oprită. Și faleza Dunării este inundată. Apa a ajuns până la Primărie, de unde nu se poate ieși, pentru că apa măsoară 50-60 cm. La Orșova plouă torențial de duminică de la ora 14.00. 

-------------------------------

Circulaţia pe drumul naţional care face legătura între oraşele Orşova şi Moldova Nouă a fost oprită. Un râu umflat de ploi a distrus un pod, iar apele au luat de pe şosea şi o maşină, care a ajuns până pe malul Dunării. Reprezentanții ISU au acționat pentru salvarea șoferului, ajutați de poliția de frontieră.

Pe de altă parte, cinci persoane care au rămas izolate pe un ponton au cerut ajutor, a mai spus Ramona Nistor. 

Peste 100 de gospodării au fost inundate, după ploile care s-au abătut asupra judeţelor Mehedinţi, Caraş Severin şi Dolj, unde e în vigoare un cod galben de ploi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri