Cod portocaliu de caniculă în şase judeţe. Temperaturile vor atinge 39 de grade

Data publicării:
canicula gettyimages 05-5.07

 

FOTO: ©Gulliver/Getty Images

Mâine canicula va persista în Banat, Oltenia şi Muntenia, iar de miercuri valul de căldură se va intensifica din nou, şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Prin urmare, maximele vor fi cuprinse, în general, între 28 şi 38 de grade. Ploi în aversă, cu tunete, fulgere şi rafale de vânt vor cădea pe spaţii restrânse la munte şi cu totul izolat în celelalte regiuni.

La munte vremea devine instabilă şi, mai ales după-amiaza şi noaptea, vor fi averse locale, fenomene electrice şi chiar vijelii. Vor fi şi ploi torenţiale, aşa că se pot strânge cantităţi mari de apă, de peste 30 l/mp, în intervale scurte de timp. Temperaturile rămân ridicate, între 20 şi 29 de grade.

În schimb, la malul mării, vremea este ideală pentru plajă. Cerul va fi senin, iar vântul se va intensifica abia la noapte. Termometrele vor indica în jurul a 27 de grade în aer şi până la 24 de grade în apă.

39 de grade a fost maxima de ieri, înregistrată la umbră

Cei care au avut curaj să iasă din casă s-au dus doar până la piscină. Totuşi, natura şi-a mai arătat o dată capriciile. La Timişoara au fost pentru câteva ore două avertizări. Una de temperaturi extreme, alta, de furtună.

Mii de localnici din Iaşi au înţeles repede că nu pot trece peste dogoarea zilei, dacă nu stau cât mai mult în apă. Cine nu a mai avut loc la piscină s-a retras în natură, la umbra pădurilor.

La Timişoara, localnicii au fost în faţa unei dileme: pălării de soare sau umbrele? Codul portocaliu de caniculă s-a suprapus cu o avertizare de ploi. S-au mai răcorit puţin, dar variaţia bruscă de temperatură le-a creat probleme unora.

Cosmin Munteanu, medic UPU Spitalul Judeţean Timişoara: „În general pot să apară leşinuri, pot să apară edeme, pot să apară deshidratări, pot să apară crampe musculare, tulbulări electrolitice, mai ales la pacienţii care au şi tratament asociat”.

Codul portocaliu rămâne valabil pentru vestul şi sud-vestul ţării unde vor fi maxime de 39 de grade Celsius, iar în restul ţării va fi în vigoare un cod galben de caniculă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri