Cod roșu de inundații pe râurile Râmnicu Sărat și Putna până la miezul nopții. Prognoza meteorologilor pentru zilele următoare

Data publicării:
i2

Actualizare 22:00: Sute de gospodării sunt inundate în comuna Icoana din judeţul Olt. 70 de militari au ridicat un dig încă de la primele ore ale dimineţii, însă nu a făcut faţă forţei apelor. Aproape o jumătate din localitatea Icoana este acum sub ape. 

Codul roşu de inundaţii pentru râurile Râmnicu Sărat şi Putna din judeţele Vrancea şi Buzău este valabil până la miezul nopții. Asta nu înseamnă însă că de atunci scăpăm de pericol. Atenţionările se vor transforma în coduri portocalii de inundaţii care vor fi valabile până mâine seară la ora 18. Tot până atunci vor fi sub cod portocaliu de inundaţi alte 15 judeţe şi sub atenţioanre cod galben încă zece.

O veste bună a venit în această seară de la meteorologi. Au mai rămas sub cod galben de ploi şi vijelii numai patru judeţe: Mehedinţi, Gorj, Suceava şi Botoşani. Cu toate acestea, specialiştii spun că vremea rămâne instabilă şi nu exclud posibilitatea ca mâine să mai fie câteva ploi torenţiale de vară şi în alte zone, dar izolat. 

Numai astăzi, peste o sută de localităţi au fost afectate de inundaţii. Peste 8.000 de oameni au rămas izolaţi şi aproape 2.000 de hectare de terenuri sunt acoperite de apă. În total, 30 de drumuri naţionale şi judeţene au fost închise sau parţial distruse de apă şi nămol. Astăzi, de exemplu, nu s-a circulat deloc pe drumul naţional 73C din judeţele Argeş şi Vâlcea şi DN2N din Vrancea. Totul din cauza viiturilor. Iar pericolul nu a trecut încă.


Actualizare 18:00: 70 de case sunt afectate după revărsarea apelor, 14 drumuri naţionale şi judeţene sunt închise sau parţial distruse de apă şi nămol. Iar pericolul persistă. Este cod portocaliu de inundaţii în 14 judeţe din sudul şi estul ţării.

În judeţul Vrancea, de exemplu, peste 7.000 de oameni sunt izolaţi, după ce un drum naţional a fost transformat într-un morman de pământ. Două comune sunt afectate. În plus apele au luat şi un pod care lega 300 de oameni de localităţile din jur.


De dimineaţă, oamenii din satul Dosu Râului au văzut că apele Topologului au rupt podul care făcea legătura între ei şi restul comunei. 80 de familii sunt izolate.

Autorităţile încearcă acum să găsească o soluţie pentru a ajunge cu alimente la oameni.

Probleme din cauza inundaţiilor sunt şi în Dolj. Aproximativ 60 de gospodării au fost inundate de râul Teslui care a ieşit din matcă şi a acoperit curţile mai multor familii din comunele Mischii, Gherceşti şi Pieleşti.

Debitului râului Teslui este în scădere, dar autorităţile îşi îndreaptă acum ochii asupra Jiului.

„Primesc informaţii că există cota de atenţie depăşită pe Jiu. Cota are 3.30 şi acum este 3.50. Spre după-amiază, când vin şi apele din Mehedinţi şi Gorj sperăm să nu ajungem la mai mult de patru metri”, a declarat Marius Deca, prefectul judeţului Dolj.

În total, în judeţul Dolj, în localităţile Mischii şi Gherceşti au fost inundate 30 de gospodării, iar în comuna Pieleşti alte 30 din cauza apelor care s-au scurs de pe versanţi.   

Hidrologii au instituit cod roşu de inundaţii pe râurile Putna, Râmnicu Sărat şi Vedea (Olt).

(harta hidrologică la ora 15.30 - inhga.ro)

Situaţia actualizată a bazinelor hidrografice AICI

Probleme sunt şi în Gorj. În localitatea Bolboşi, pârâul Jilţ a ieşit din matcă şi a inundat 22 de gospodării. Deşi autorităţile au improvizat un dig, apa a venit cu putere spre oameni. Primarul ia în calcul varianta evacuării celor 22 de familii, dacă va mai ploua.

Totodată, peste 7.000 de oameni din trei comune din Vrancea sunt izolaţi, după ce ploile de noaptea trecută au distrus un drum naţional şi un podeţ.  

O mie de gospodării din judeţele afectate de codul portocaliu şi roşu de inundaţii au fost acoperite de apă.

În total, oamenii din 89 de localităţi au avut de suferit din cauza apelor revărsate. Unora dintre ei, apa le-a intrat şi în casă. Mai exact, 70 de locuinţe au fost afectate de viituri. Şi traficul se desfăşoară cu dificultate în judeţele aflate sub cod.

14 drumuri naţionale şi judeţene au fost acoperite de ape şi închise sau parţial distruse de apă şi nămol. Sectoare din drumurile naţionale 67C din Argeş şi 2N din Vrancea sunt închise de ore întregi pentru că au fost rupte de viituri. Iar culturile agricole ale oamenilor au fost distruse pe aproximativ 750 de hectare.  



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri