Cod roșu de inundații pentru mai multe județe

Data publicării:
1336371-Mediafax Foto-Ghita Porumb

Ploile au facut prăpăd în nordul țării. Râurile s-au revarsat și au inundat cel puţin 140 de case şi au distrus culturile pe sute de hectare. Cel puţin 20 de oameni au avut nevoie de ajutorul pompierilor ca să scape din apele revărsate după ploi torenţiale.

În doar câteva ore de ploaie, localitatea Valea Chioarului din Maramureş a fost acoperită de ape. Râul Bârsău a ieşit din matcă şi a inundat totul în cale. Această femeie nu a mai putut ieşi din casă pentru că apa depăşea un metru. Pompierii au scos-o din curte cu ajutorul unui excavator.

Spre marginea localității, doi bărbați, o femeie și un copil de 8 ani care aveau grijă de animale au fost surprinși de viitură. Au fugit de puhoaie pe un petec mai înalt de pamânt și au alteptat acolo până au venit pompierii cu o barcă pneumatică.

Inundaţii mari şi în Sălaj. 29 de oameni au fost evacuaţi din calea apelor, atât de puternică a fost viitura care a lovit noaptea la ora 2.00. Când s-au trezit oamenii, apa le intrase deja în case.

În judeţul Maramureş, codul roşu a fost înlocuit cu unul portocaliu, însă în Sălaj şi Satu Mare hidrologii au prelungit atenţionarea până în această noapte la ora 02:00.


UPDATE 9.46 Patru persoane, luate de viitură în Maramureș. Este vorba de un copil, o femeie și doi bărbați.

Patru persoane care păzeau animalele au fost surprinse în rulota în care stăteau peste noapte. Sunt salvați au fost transportați la o familie din localitate”, a spus Oana Alexa, purtător de cuvânt al ISU Maramureș. 


Primele imagini de la inundații 


Hidrologii au emis o avertizare cod roşu pentru trei bazine hidrografice din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Maramureş, unde de miercuri, de la ora 7.05, până miercuri, la ora 14.00, se pot produce inundaţii locale cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie ce pot determina inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Maja din judeţele Satu Mare şi Sălaj, Sălaj din judeţele Sălaj şi Maramureş şi Bârsău din judeţul Maramureş.

Avertizarea cod roşu de inundaţii a intrat în vigoare miercuri, la ora 7.05, şi este valabilă până miercuri, la ora 14.00.

Anton Rohian, prefectul județului Maramureș, a declarat la Digi24 că problemele au început la ora 2 noaptea. „S-au atenționat primăriile, iar la ora 6 viitura de pe Bârsău a provocat inundarea a peste 40 de case. Viitura crește în continuare. Se lucrează cu șase autopompe. Apa are un metru jumate”, a spus Anton Rohian la Digi24, precizând că lucrurile nu se ameliorează, dar că niciun drum județean nu este blocat. 

Prefectul județului Satu Mare, Eugen Avram, a spus că dimineață a fost o viitură. „Sunt curți inundate, drumurile sunt practicabile. E vorba de Poiana Codrului și Bârsău. Practic apa vine dinspre Bârsău. Pagube materiale sunt multe, dar nu sunt oameni răniți. Dacă este cazul vom evacua oamenii”, a spus Eugen Avram.

Lucian Jacodi, purtătorul de cuvânt al ISU Sălaj, a declarat la Digi24 că sunt mai multe probleme și că inundaţii sunt în câteva localități din Sălaj: Chiej, Surduc, Cheud, Letca şi în oraşul Şimleul Silvaniei. „Forţele sunt acolo şi se acţionează cu toate echipajele. Din cauza codului roşu, avem precipitații bogate și sunt inundații. Nu avem viituri, dar sunt inundații. Am evacuat opt persoane din localitatea Surduc. Au fost inundate gospodăriile. Acum se centralizează datele și nu știm de amploarea acestor fenomene. Forţele sunt în teren”, a declarat, Lucian Jacodi la Digi24. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri