Codul Silvic, contestat. Vechea metodă de aproximare a cantităţii de lemn tăiat a fost menținută

Data publicării:
cod silvic copaci taiati lemn

Bacău, Maramureş şi Covasna sunt judeţele în care, în ultimii 25 de ani de ani, mai mult de trei sferturi din păduri au dispărut. Un raport al Curţii de Conturi arată că, după 1990, 5% din cele 6,4 milioane de hectare de păduri ale României au fost tăiate ilegal. Activiştii de mediu reclamă că noul Cod Silvic, proaspăt adoptat de Parlament, lasă în continuare cale liberă celor care taie ilegal pădurile. Mai exact, a fost păstrată prevederea în baza căreia cantitatea de lemn tăiată este aproximată, din ochi, de angajaţii Ocolului Silvic.

Întotdeauna estimarea se face pe plus. Diferenţa dintre cantitatea reală de lemn şi cea din documente este de fapt un lemn negru”, spune Lucia Varga, fost ministru al Apelor și Pădurilor.

Intervine factorul uman care trebuie să aprecieze cantitatea şi calitatea lemnului. Adică el o apreciază vizual. În depozit puteam să facem o măsurătoare exactă. Acest factor "aproximativ" te acoperă să faci nişte nereguli”, spune activistul de mediu Dan Trifu.

În Elveţia sau în Germania, lemnul tăiat este dus în depozite unde este cântărit. Abia după aceea este eliberată o autorizaţie pentru vânzare. Oficialii Ministerului Mediului spun că în România nu sunt destul de multe depozite, iar cele existente trebuie modernizate.

România are un anumit specific, aproximativ 30-35% din lemnul exploatat este lemn de fag şi presupune măsuri suplimentare de depozitare”, spune Dan Iacob, director al Direcției Politici și Strategii în Silvicultură din Ministerul Mediului.

Din octombrie 2014, prin hotărâre de Guvern, au fost înfiinţate patrule mixte poliţie-jandarmerie care au atribuţii de control pentru transporturile de lemn. Aceeaşi reglementare spune că oricine poate suna la 112 ca să reclame un posibil furt de lem.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri