#COLECTIV | Raport: Victimele au primit ajutor medical pe caldarâm sau pe paleţi de lemn. Raed Arafat a refuzat instalarea spitalului mobil

Data publicării:
Colectiv Bucuresti Octav Ganea

 

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Fragment din raportul Corpului de Control:

„La ora 22.59, comandantul G.I. nr. 5 a ordonat lt. Duminică Mihail (din cadrul grupului special de salvatori) crearea spaţiului necesar în piaţă pentru intrarea şi ieşirea ambulanţelor, precum şi misiunea de creare a unui spaţiu necesar amplasării Punctului Medical Avansat.

În data de 31.10. 2+15, ora 00.00, dr. Raed Arafat a hotărât faptul că nu este necesar a se instala postul medical avansat PMA 2 existent la locul intervenţiei, având în vedere modul de organizare al activităţii de triaj şi transport al victimelor la spital.

Referitor la instalarea posturilor medicale avansate, IGSU susţine – în raportul din 14 ianuarie 2016 – următoarele:

•Deşi la faţa locului au fost deplasate două autospeciale de intervenţie de dezastre, posturile medicale avansate (corturi PMA tip II) nu au fost instalate din următoarele considerente:

•starea victimelor nu impune intervenţii sau tratament îndelungat pentru stabilizare înainte de transportul la spitale

•capacitatea de preluare a victimelor de la faţa locului a fost asigurată prin numărul mare de ambulanţe sosit în timp scurt la locul evenimentului

•capacitatea de primire a unităţilor spitaliceşti a fost asigurată, prin existenţa unui număr suficient de unităţi primire urgenţe UPU la distanţe reduse de locul evenimentului

•evenimentul a evoluat cu rapiditate, o parte din victime părăsind locul înainte de ajungerea echipajelor de intervenţii (majoritatea cu mijloace auto personale)

•condiţiile meteorologice au permis acordarea primului ajutor calificat şi a îngrijirilor medicale de specialitate în spaţiu deschis fără o protecţie împotriva intemperiilor (amplasare cort)

Totodată, în cadrul Raportului de evaluare a intervenţiei din data de 30.10.2015 la clubul Colectv din str. Tăbăcarilor nr.7 s-a precizat că „evoluţia situaţiei operative de la faţa locului, concentrarea masivă de resurse specializate la faţa locului, triajul medical realizat în timp operativ şi evacuare rapidă a victimelor şi capacitatea Unităţilor de Primiri Urgenţe din spitalele din Bucureşti pentru a prelua victimele nu au impus desfăşurarea PMA (spitalul mobil deşi acesta se afla la locul evenimentului), solicitarea de resurse în sprijin de la ISUJ-urile învecinate sau de la serviciile private de ambulanţă. În realitate, serviciile private de ambulanţă au fost folosite dar pentru preluarea altor urgente.

Mai mult, pe site-ul oficial al DSU există un comunicat de presă al instituţiei în care se precizează că ridicarea unui astfel de cort durează 18 minute. Fără a contesta această informaţie, remarcam totuşi că durata ridicării cortului era cunoscută, iar imaginile de la faţa locului, difuzate de televiziuni arată că acordarea primului ajutor şi stabilizarea victimelor s-a făcut adesea în condiţii improprii, direct pe caldarâm sau pe paleţii de lemn pe care fuseseră transportate victimele".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri