Comandament NATO, la Cincu

Data publicării:
armata militari

Este pentru prima dată când un comandament NATO este organizat în România. Exerciţiul vizează tocmai partea de coordonare în cadrul unei eventuale operaţiuni NATO.

Lt. Michael Day, comandant adjunct: „Scopul principal al exerciţiului este să demonstrăm că deţinem o serie de abilităţi la nivel operaţional. Eu sunt reticent în a declara înainte de vreme succesul operaţiunii pentru că încă acest exerciţiu este în plină desfăşurare”.

Din comandamentul aliat fac parte 10 militari români.

Întrebaţi dacă exerciţiile desfăşurate la Cincu au legătură cu o eventuală ameninţare din partea Rusiei, oficialii NATO evită un răspuns direct.

Amiral Mark Ferguson, şef comandament NATO: „Până acum exerciţiile au vizat posibile situaţii şi s-au concentrat pe partea de Nord a Europei. Avem şi situaţia din Ucraina. România se află la graniţa cu o zona de conflict şi dat fiind că a fost până acum un partener atât de apropiat şi a colaborat bine cu toate comandamentele mele, am vrut să dovedim că nu ne preocupă doar Nordul şi Estul, ci şi Sud-Estul Europei”.

Forţele alianţei nord-atlatice s-au desfăşurat şi la Galaţi. Peste 200 de soldaţi au efectuat trageri de luptă cu rachete în poligonul Smârdan, în ţinte aflate la peste 10 kilometri distanţă.

Rachetele de calibru 122 au atins ţintele inamice, pe care le-au distrus în totalitate.

Exerciţiul de la Galaţi, denumit „Viforul 15", face parte dintr-o aplicaţie mai largă a NATO care se va încheia duminică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri