Concert cu 30 de morți în Colectiv | Comunicatul oficial al Primăriei sectorului 4

Data publicării:
CLUB FOC captura

„În cadrul primăriei există o persoană care îndeplineşte atribuţiile de cadru tehnic în domeniul apărării în domeniul incendiilor. Facem precizarea că această persoană nu are calificarea necesară pentru identificarea, evaluarea şi controlul siguranţei la incendiu, obligaţie ce revine personalului ISU. Declaraţia pe propria răspundere a firmei nu putea să fie pusă la îndoială la momentul eliberării autorizaţiei de funcţionare. Dacă organizează un eveniment cu mai mult de 80 de persoane, aşa cum scrie în declaraţia firmei pe propria răspundere, trebuiau să ceară un nou aviz, deci e vina firmei”, se arată în comunicatul Primăriei sectorului 4.

Citiți și Incendiul din Colectiv. Vină pasată între autorități

Atunci când au deschis localul, patronii clubului Colectiv au cerut Primăriei sectorului 4 un aviz de funcţionare pentru un bar cu 80 de locuri pe scaune. L-au primit în baza unei simple declaraţii pe propria răspundere, fără ca vreun inspector al primăriei să calce în local. Se poate ca administratorii să fi mizat pe faptul că în cazul unei capacităţi de până la 100 de persoane, legea nu cere prea multe acte. Peste acest număr, autorizaţiile ar fi fost mult mai greu de obţinut.

Secretarul de stat Raed Arafat susţine că pompierii nici nu ştiau de existenţa clubului.

„Locaţia nu figurează la pompieri cu nicio autorizaţie. Atât pot să vă spun până acum. Restul este în anchetă. Dar la ISU Bucureşti nu s-a regăsit nici solicitare, nici cerere de punct de vedere, nici nimic despre această locaţie pentru acest tip de activitate”, a declarat Raed Arafat.

Patronii nu au respectat însă capacitatea declarată în acte. Ba chiar s-au lăudat că pot organiza evenimente chiar şi de 800 de spectatori. De verificat au fost verificaţi abia luna aceasta,.

„Chiar acum 10 zile Primăria Sectorului 4 a exercitat un control la această locaţie. (Reporter: Şi ce a rezultat?) Lipsă calificare personal”, a declarat primarul Sectorului 4, Cristian Popescu „Piedone”.

Practic, Inspectorii Primăriei n-au găsit niciuna dintre neregulile majore. Şi asta pentru că nu ar fi fost de datoria lor să o facă. În plus, angajaţii Primăriei termină programul la ora 16, iar clubul Colectiv se deschidea la ora 17.

Dialog reporteri - Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4:

- Extinctoare, planuri de evacuare există pentru acest club?

- Eu ce să le mai văd acum când e totul ars?

- Din ce ştiaţi. Aţi spus că aţi fost în control în urmă cu 10 zile.

- Păi, în baza controlului toate s-au făcut, normal.

- Şi singura neregulă era personalul.

- Exact!

- Şi acum constatăm că erau mai multe nereguli.

- Păi staţi puţin. Nu primăria verifică extinctoarele. Cei de la ISU.

- Cine dă autorizaţia...

- Exact. Eu... autorizaţie de funcţionare, o bună băutura, nu-i bună, e expirată.

***

- Şi clădirea şi terenul se află în proprietate privată.

- Bun, dar desfăşoară o activitate...

- Pe activitate comercială responsabilitatea mea s-a închis. Nu pot să fiu responsabil ce se întâmplă în casa unui om”.

În momentul în care a izbucnit incendiul de vineri, în club erau aproape 500 sute de oameni. Cu toţii erau expuşi direct pericolului din cauza materialelor cu care fusese renovat: burete de antifonare neignifugat şi lemn de bard vopsit cu lac. În plus, exista o singură uşă de ieşire.

La o capacitate de 500 de persoane, clubul ar fi trebuit să aibă cel puţin şase căi de evacuare. Fiecare uşă trebuia să fie mai lată de 80 de centimetri şi să aibă cuvântul "IEŞIRE" marcat cu însemne luminoase. În interior ar fi trebuit să fie senzori de fum şi o reţea de stropitori în tavan, care să pornească automat în momentul declanşării unui incendiu. De asemenea, localul trebuia dotat cu extinctoare de mare capacitate, puse la vedere şi semnalizate ca atare. În plus, ar fi trebuit să existe şi o cale separată de evacuare a fumului şi a gazelor, în afara instalaţiei de climatizare.

În lipsa tuturor acestor lucruri, 26 de oameni au murit pe loc, iar peste 150 au ajuns la spital, majoritatea în stare foarte gravă. În faţa unei asemenea tragedii, primarul de sector susţine că nu are nicio vină.

 - E inadmisibil!

- ... (face o faţă mirată) Eu ce să vă...?

- E odios!

- Putea să fie şi copilul dumneavoastră, domnule primar.

- Eu sunt de vină sau...? Cum vă numiţi? Aveţi vreo problemă cu mine sau?

- Da, da.

Abia după moartea atâtor adolescenţi şi tineri nevinovaţi, autorităţile au descoperit că multe cluburi sunt adevărate capacane şi au cerut controale în toată ţara. În plus, promit că legile vor fi modificate pentru a nu mai permite nicio portiţă.

Citiți și Raed Arafat: Lucrăm la schimbarea legislației. Degeaba dau amendă 1.000 de lei, pentru un club nu înseamnă nimic

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri