Concurenţă acerbă între mall-uri. Cel mai nou centru comercial din Capitală, deschis înainte de terminarea lucrărilor

Data publicării:
megamall

Noul Mega Mall de lângă Arena Naţională din Bucureşti și-a deschis azi porţile. Sute de oameni au venit la inaugurare, în căutarea unor oferte speciale. Unii dintre ei au plecat mulţumiţi de prețuri.

În tot acest timp muncitorii încă mai montează pavele şi dau cu glet, pentru că lucrările sunt departe de a se fi încheiat. Mega Mall este cel mai mare centru comercial deschis în Capitală în ultimii cinci ani. Inaugurările sunt mai rare acum şi deja nu se mai poate vorbi despre criză, ci de o saturație a pieţei.

„Cred că lucrurile se cam aşază, mai mult sau mai puţin. Din ce ştiu mai există un singur proiect mare într-o posibilă dezvoltare, după care lucrurile se vor aşeza în matca lor şi vorbim ulterior de o creştere mai degrabă organică decât de o creştere extensivă”, spune Sorin Stancu, country manager Marks & Spencer.

Sunt aproximativ 20 de mall-uri în Capitală, dar acest număr a început să îşi piardă relevanţa în momentul în care graniţa dintre mall şi hipermarket a devenit tot mai neclară. Tot mai multe hipermarketuri din Capitală au la intrare şi galerii comerciale care găzduiesc inclusiv magazine de haine. Totuşi, jucătorii din acest sector consideră că deocamdată există suficienţi clienţi pentru toată lumea, în ciuda unei pieţe tot mai aglomerate.

„Cred că această canibalizare, da, cu siguranţă există câtă vreme erau mai puţine şi oamenii se duceau către ele. Cred că lucrurile se vor stabiliza şi fiecare dintre aceste centre comerciale se vor adresa zonelor adiacente şi, în funcţie de mărimea unora dintre ele, zone ceva mai largi”, spune Sorin Stancu.

Ca să facă faţă concurenţei cu centrele comerciale mai mari, vechile mall-uri ale Capitalei au trecut la investiţii. Bucureşti Mall va intra în curând în renovare, Plaza România este deja un şantier, la fel şi Magazinul Unirea. Dezvoltatorii au mai mulţi bani la dispoziţie decât în anii de criză, dar în acelaşi timp încă mai au de achitat la creditele din anii de boom. O estimare a Ziarului Financiar arăta că cele mai mari 20 de mall-uri din România, majoritatea construite în Bucureşti, au datorii de aproape două miliarde de euro, iar lupta pentru profit va fi una acerbă. 


La ora 8 dimineaţa, cam 300 de oameni erau deja la coadă pentru a fi siguri că prind cele mai bune oferte ale hipermarketului deschis în cel mai nou mall din Capitală.

Zece minute mai târziu ieşeau primii cumpărători victorioşi. O doamnă e fericită că a luat un aspirator la preț bun.

Puţini au băgat în seamă că, în ziua inaugurării, se mai lucra încă la pavaj. Un angajat cară o tijă de metal şI îşi face cu greu loc printre oameni.

Și după deschiderea centrului comercial, zeci de muncitori au continuat să lucreze la fațada principală și transportau materiale prin clienți.

Centrul comercial nu a fost gata în ziua lansării în ciuda faptului că, de un an încoace, şapte zile din şapte, peste 2000 de muncitori au lucrat la o construcţie mai mare decât Arena Naţională.

Chiar dacă în jur se face curăţenie generală şi în ziua deschiderii, clienţii, în goana după oferte, nu par deranjaţi. Oamenii au umplut rapid tot parterul centrului comercial. Şi au de unde alege - este al treilea mall ca mărime din Bucureşti. Centrul comercial din estul Capitalei are 200 de magazine şi o suprafata de 70 de mii de metri pătrați.

Neamenajată a rămas şi zona de restaurante şi fast-food-uri de la ultimul etaj, dar şi aici au venit o mulţime de clienţi, chiar dacă de-abia se putea respira din pricina prafului.

În următoarele zile vor fi gata spaţiul de divertisment pentru copii şi un cinema 4D, cu efecte speciale cum nu s-au mai văzut la noi. Vor fi sincronizate cu acţiunea de pe ecran, aşa că spectatorii vor fi învăluiţi de ceaţă sau vor simţi ploaia şi fulgerele, de exemplu.

Mallul va avea 3.000 de locuri de parcare, din care 1.000 pe acoperiş. Totul a costat 165 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri