Concurs de case ecologice în Franţa. Românii s-au clasat pe ultimul loc, din lipsă de fonduri

Data publicării:
Casa

Vremea a pus la încercare cea mai mare competiţie de case solare, desfăşurată la Versailles, lângă palatul Regelui Soare. Ploaia a fost o probă în plus pentru cele douăzeci de case înscrise în concurs, construite de la zero de echipe de studenţi din toată lumea. Ideile românilor nu au impresionat juriul dintr-un singur motiv: casa nu a fost terminată la timp, iar finisajele lăsau de dorit.

„Bugetul pentru acest proiect a fost undeva la 700.000 de euro. Sunt case în concurs la 10 milioane de euro. Ni s-au promis sponsorizări şi n-au mai fost. Asta a fost foarte grav pentru noi”, spune Andra Oancea, reprezentant România.

Din lipsa banilor, românii nu au putut angaja constructori profesionişti, aşa cum au făcut italienii, care au ridicat casa cu muncitori români. Ambasadorul României la Paris nu vede nimic ironic în asta.

Înseamnă că muncitorii români sunt foarte buni, foarte apreciaţi şi utilizaţi peste tot în Europa”, spune Bogdan Mazuru, ambasadorul României la Paris.

Din păcate, din lipsă de finanţare, casa inteligentă nu a mai fost ridicată, fiind singurul exemplu de acest tip de la Versailles.

Studenţii de la Universitatea de Arhitectură, Politehnică şi Finanţe au pus cap la cap un proiect ce pare desprins din viitor: o seră integrată în casă care încălzeşte locuinţa, podea din granit care degajă căldura sau reciclarea apei, inclusiv de la vasele puse la uscat.

„Sunt conducte mici pe care le puteţi vedea. Sunt conectate la un sistem mai mare şi la boilerele noastre cu apă caldă. În pereţi putem găsi o altă inovaţie a proiectului nostru: materiale cu schimbare de fază. Acestea îţi reglează temperatura. Tot ce trece peste 24 de grade este înglobat în acest material, care la nivel molecular îşi schimbă faza din solid în lichid şi invers. În timpul verii înglobează căldură, în timpul nopţii o degajă înapoi”, explică Mihai Toader Pasti, manager proiect.

Casa poate fi comandată de la distanţă prin telefon sau laptop.

Această casă nu oconsumă energie, practic produce. Are un surplus de energie”, spune Petre Buţu, vicepreşedinte companie energetică.

Prototipul construit de studenţii români costă 300.000 de euro, însă dacă este produs industrial, costurile ar putea scădea la jumătate, spun managerii proiectului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri