Condiții de lux pentru vacile unei ferme din Galați: sunt răcorite cu ventilatoare și vapori de apă

Data publicării:
vaci 4

Fiecare dintre cele o mie de vaci ale fermei de la Matca are propriul ventilator şi pulverizator de vapori de apă. Chiar dacă aparatele au costat 50.000 de euro, proprietarului nu îi pare rău de investiţie. Dacă ar suferi de cald, când termometrele arată 34 de grade Celsius la umbră, animalele şi-ar pierde pofta de mâncare şi nu ar mai da lapte.

„Producţia de lapte poate să scadă chiar şi cu o mie de litri în câteva zile. Înainte de ventilator aveam o medie de 28 de litri la zi, acum avem o medie de 34 de litri pe zi”, spune Ganea Gabriela, inginer zootehnist.

Fermierul stă acum liniştit. Sistemul de climatizare este automat şi are grijă singur de confortul vitelor.

Lucrează singur în momentul în care temperatura se ridică la 23 de grade, el intră automat pentru a asigura microclimatul la vaci”, explică Gavrilă Tuchiluş, fermier.

Mai puţin norocoşi, păstorii sunt îngrijoraţi. La stâne, animalele trebuie să suporte dogoarea, iar stăpânii, consecinţele.

Suferă animalele din cauza căldurii, secetei mari, nu sunt ploi şi scade producţia de lapte”, spune unul dintre ciobani.

Ca soluţie de avarie, oamenii scot animalele la păscut noaptea, când ar trebui să fie mai răcoare. În ultimele nopţi, însă, arşiţa s-a simţit până spre dimineaţă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri