Consecințele crizei din România în contextul regional

Data publicării:
armand gosu fara burtiere-1

Lucrurile arată foarte rău, pentru că România, de bine, de rău, vrem sau nu vrem să acceptăm, era un fel de oază de stabilitate, fie și cu Victor Ponta la guvernare. Era o țară stabilă, era o țară care avea totuși o imagine mai bună decât a Ungariei premierului Viktor Orban. Suntem într-un moment critic în următoarele zile, în următoarele săptămâni”, spune istoricul Armand Goșu care a făcut o radiografie a situației din regiune:

De pildă, astăzi (duminică – n.r.) sunt alegerile legislative din Turcia. Rezultatele alegerilor ar putea să trimită Turcia pe o altă traiectorie politică (…); avem peste o săptămână alegeri locale în Republica Moldova. Conform indicațiilor sondajelor de opinie, acolo va câștiga opoziția antieuropeană, cu Usatîi la Bălți, cu Greceanîi foarte posibil la Chișinău, deci va fi un vot împotriva partidelor proeuropene, nu neapărat împotriva curentului proeuropean, acolo. Situația din Ucraina este dramatică. Acum trei zile au reînceput luptele cu intensitate la Marinca, se degradează viața politică din Ucraina, ne așteptăm la criză mare în Ucraina, în octombrie o să avem alegeri în Ucraina, alegeri locale care ar putea iar să reorienteze Ucraina măcar la nivelul administrației locale, să dea un semnal de alarmă Kievului, conducerii centrale de acolo. Avem o criză în Grecia, de la o săptămână la alta tremurăm, ce se întâmplă cu euro, cu Grecia. Macedonia nu se simte deloc bine, avem mari probleme cu minoritatea albaneză. Avem o situație politică destul de încâlcită în Polonia, care, alături de România, până acum câteva săptămâni, era un pol (de stabilitate). Pe 8 august își începe mandatul noul președinte Duda, va intra în campanie electorală, va fi o campanie pentru legislative foarte, foarte dură și ne putem aștepta ca și viața politică din Polonia să se agite atât de mult, încât zona să fie fragilizată”, a arătat Armand Goșu.

Dacă și România intră într-un vârtej de criză politică, vă dați seama că lucrurile au un trend de-a dreptul dramatic, având în vedere că balticii, Polonia și România eram într-un fel principalii aliați ai Americii în această zonă, vă dați seama că și influența americană în zona aceasta are de suferit. America va intra ea însăși în campanie preelectorală, o să ai un an electoral, când practic orice decizie de politică externă importantă va fi blocată”, spune istoricul.

Tocmai, că Victor Ponta trebuie să plece cât mai repede, ca să fie readusă stabilitatea. El, urmărit penal, este zero. Ce faci, trimiți secretari sau subsecretari de stat la Bruxelles?”, se întreabă Armand Goșu.

Există destui care sunt pregătiți să profite de o Românie slabă, din toate punctele de vedere”, avertizează, la rândul său, analistul politic Dorel Șandor. „Din punct de vedere al proprietății, noi la ora actuală suntem un teritoriu din care o parte tot mai mare aparține străinilor. În curând vom fi chiriași în propria noastră țară. (…) Cele mai importante entități economice sunt străine. Nu sunt un naționalist de provincie, dar este evident că România depinde din ce în ce mai mult din punct de vedere economic de factori externi. În condițiile instabilității din regiune, capacitatea de apărare și de protecție informativă a României poate fi bulversată de instabilitate guvernamentală și de tot felul de scandaluri. Aici nu te joci, nu faci pauză două săptămâni ca să vii la serviciu sau să aștepți un ministru competent. Toate aceste scandaluri politice bulversează, deci România crește ca grad de expunere la risc de țară în mod spectaculos. Ideea că nu faceți nimic, că situația e periculoasă mi se pare o obrăznicie”, a conchis Dorel Șandru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri