Constanța | Mobilizare masivă de trupe speciale antitero

Data actualizării: Data publicării:
jandarmi

Cel mai aglomerat sfârșit de săptămâna pe litoral. Se estimează că 150 de mii de oameni sunt la Constanța și în stațiuni, atrași de evenimentele de acolo. Avertizată în legătura cu numărul mare de turiști, Jandarmeria a trimis acolo și trupele speciale, cu brigada de scafandri şi câinii special antrenaţi să descopere eventuali explozibili. Agenții patrupezi, pregătiţi în Statele Unite, sunt mândria trupelor de elită ale Ministerului de Interne.

Câinele Houston a periat toată plaja în doar câteva minute şi a găsit cu succes încărcătura explozibilă. Este unul dintre cei doi câini labrador care zilele acestea vor inspecta plaja din Constanţa. Houston şi Velvet răspund doar la comenzi în engleză, pentru că sunt antrenaţi în Statele Unite, la unul dintre cele mai avansate centre de dresaj din lume. De anul trecut, locuiesc însă în România.

Ion Moraru, jandarm: Câinii cunosc în jur de 32 de substanţe explozive, printre care şi explozivii casnici. Cel puţin în ultima perioadă, odată la două zile am avut misiune cu ei. Când a fost Ziua Israelului, Houston a semnalat la portbagajul unei maşini. S-a dovedit a fi maşina tatălui unui vânător. Fusese la vânătoare cu maşina şi rămăseseră urme de praf de puşcă pe portbagaj.

Trupele speciale ale Jandarmeriei au venit cu 200 de luptători antitero, elita forţelor de ordine din România. Oamenii căliţi în cele mai vitrege locuri de pe glob sunt pe litoral ca să asigure ordine într-un weekend în care sunt aşteptaţi 150.000 de turişti.

Daniel Dima, şeful brigăzii speciale: Sunt luptătorii de elită ai Jandarmeriei. Îşi desfăşoară activitatea în teatrele de operaţii, fiecare are o misiune cel puţin, fie Kosovo, fie Afganistan, suntem pregătiţi să facem faţă oricărei provocări. Avem tipuri diferite de armament, armament de 12 mm, armament de 9 mm, armament de 5,56 mm, căşti antiglonţ.

Gruparea de elită a venit şi cu brigada de scafandri.

Marian Manolescu, comandantul diviziei de scafandri: După cum s-a putut observa, toate atacurile din ultima perioadă au fost total diferite de cum s-au aşteptat autorităţiile. Oricine poate veni de pe apă, se pot întâmpla tot felul de scenarii.

Brigada antitero va sta pe litoral până luni. Pregătiţi să facă faţă rău-făcătorilor, luptătorii şi agenţii canini sunt prietenoşi cu turiştii şi acceptă chiar să facă poze cu ei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri