Consultări la Cotroceni | Klaus Iohannis: Toţi liderii politici şi-au asumat noul proiect de ţară pentru România

Data publicării:
160704 consultari brexit 15 INQUAM Octav Ganea

Președintele a arătat că, în cadrul discuțiilor, la care au participat lideri ai partidelor parlamentare, premierul Dacian Cioloș și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a întrunit acordul tuturor participanților și au avut un caracter constructiv.

„Toți liderii politici și-au asumat un astfel de proiect, care poate deveni funcțional numai prin conses”, a spus Iohannis, care a adăugat că, din păcate, România a avut multe astfel de strategii, dar care nu au funcționat pentru că nu au avut susținere.

Șeful statului a precizat că noul proiect de țară, care poate fi demarat și într-un an electoral, va avea o proiecție în timp pe termen mediu și lung și va defini rolul, locul și nivelul de ambiție al României în cadrul Uniunii Europene.

Elaborarea unui nou proiect de țară a mai fost invocată, luni, și de vicepremierul Costin Borc, în privința unei astfel de inițiative liderul PNL, Alina Gorghiu, anunțând poziția formațiunii pe care o reprezintă. Gorghiu a spus că PNL dorește să participe la un astfel de proiect și așteaptă din partea Guvernului propunerile.

De la întâlnirea de la Palatul Cotroceni a lipsit liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, care a reclamat un program care fusese stabilit înainte de a primi invitația președintelui Iohanis.

Declaraţia integrală a preşedintelui Klaus Iohannis:

„Este nevoie de un nou proiect de țară, un proiect de țară pentru România, pentru România viitorului în Uniunea Europeană. Acesta a fost mesajul meu către liderii cu care m-am întâlnit astăzi la ora 17:00, și am terminat întâlnirea acum câteva minute. Toți au fost de acord să participe la elaborarea acestui nou proiect de țară, un proiect post-aderare, care, iată, vine practic la 10 ani după ce România a devenit membră a Uniunii Europene.

Această lucrare, acest proiect de țară va fi elaborat într-un grup de lucru, care va funcționa pe lângă Președinția României. Acest grup de lucru poate să funcționeze, în varianta optimală, aici la Președinție, chiar și într-un an electoral. Vreau să subliniez caracterul foarte constructiv al discuției pe care am avut-o și faptul că toți liderii politici și-au asumat acest proiect. Un astfel de proiect de țară poate să devină funcțional numai în situația în care este adoptat, aprobat, susținut consensual.

Din păcate, în România am avut destul de multe așa numite proiecte de țară, strategii, care nu au fost nici implementate, nici nu au dăinuit, fiindcă a lipsit consensul politic. De data aceasta, vom elabora împreună acest proiect de țară, care va ghida mersul României pentru viitorul mediu și lung în Uniunea Europeană, vom stabili care este locul României, rolul României și nivelul de ambiție al României în Uniunea Europeană.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri