Consultări pe un buget aprobat. Ministrul pentru societatea civilă: „Pentru mine a fost un duș rece”

Data publicării:
violeta alexandru presidency

Pentru mine a fost un duș rece. Sunt un om corect, nu mă feresc să îmi asum ceea ce nu a fost conform planului sau dorinței pe care am avut-o. A fost o neșansă de plasare în timp, dar s-au făcut toate eforturile să dea ocazia unui prim dialog. E un prim contact într-o serie de întâlniri pentru care voi face eforturi să se întâmple periodic și miniștrii să nu fie staruri la care oamenii nu ajung”, a spus ministrul.

Ea a arătat că în momentul în care a decis organizarea dezbaterii nu știa exact ziua și ora la care va avea loc ședința de guvern, pe de o parte, și pentru că a încercat să găsească un model de consultare publică eficient.

„Sunt oameni care așteaptă mai mult decât o întâlnire. Am gândit o organizare pentru care am stat cu nopțile înainte, între vineri, când s-a publicat proiectul, și marți seara, ca să răspundem individual tuturor celor ce ne-au scris și să organizăm o bază de date. Comunicarea a avut loc constant înainte”, a explicat ea.

Ministrul a mai arătat că în momentul în care a aflat ora ședinței de guvern avea fie varianta să anuleze dezbaterea, fie să meargă înainte cu discuțiile.

„Le-am cerut colegilor să nu mă menajeze. Am avut surpriza să constat și mici răutăți. Nu au contact explicațiile, faptele, cum s-au derulat. Simt acum mai mult ca ieri că nu e suficient să explici. Am discutat cu colegii mei acest lucru și ei au înțeles care e argumentul, însă decizia și argumentele obiective au dus în acest sens. Pe măsură ce întrebările veneau, le transmiteam colegilor, în noaptea de marți spre miercuri m-am ocupat ca sinteza să ajungă la ei înainte de dimineața zilei de miercuri, la ședința de guvern. Au fost preluate sugestii venite de la oameni și mâine centralizez răspunsul ministerelor și le dau oamenilor.

Violeta Alexandru a mai spus că la consultări au venit și reprezentanți ai ONG-urilor, dar și oameni care au venit din curiozitate.

„Asta m-a determinat să nu renunț, am știut că se va întâmpla ce s-a întâmplat (...) Au fost foarte multe întrebari despre autostrăzi, despre rezultatele concrete pe care oamenii le cer. Sunt oameni care au criticat, alții au vrut să vină cu argumente, să transmită așteptări concrete vizavi de infrastructură. Au întrebat de ce bugetul CNADNR s-a micșorat, alți cetățeni au spus că salarizarea personalului medical reprezintă o constrângere pentru serviciile de calitate”, a spus ministrul.

Ea a vorbit și despre ministerul nou-înființat pe care îl conduce.

a este deschisă și faptul că de la numirea mea, pe 17 noiembrie, vin în medie 1.400 de mesaje arată că oamenii simt nevoia să comunice. Ușa rămâne deschisă și câteva clarificări se impun, cum ar fi aceea că nu vrea să se substituie altor ministere, are rolul de a capta din societate semnale de disfuncționalități de sistem și de sugestii vizavi de probleme care comportă competențe de la mai multe instituții ale statului”, a spus ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri