Contre în rândurile Puterii pe strategia de la Cotroceni

Data publicării:
tariceanu - fbb

Şeful Senatului a dat primul tonul nemulţumirilor legate de această strategie.

Cuprinde o serie de concepte preluate de la preşedintele Băsescu, potrivit cărora, în securitatea naţională intră toate celelalte domenii: mediu, economic, energie, dezvoltare durabilă, tot (...) avem de-a face cu două lucruri: transferul acestor atribuţii, care sunt de resortul Guvernului, la Preşedinţie şi (...) trecerea către o republică prezidenţială. (...) în forma asta, nu putem să votăm (...) dăm puteri Preşedintelui”, crede Călin PopescuTăriceanu.

Un aliat neaşteptat pentru Strategia de Apărare a fost preşedintele Camerei Deputaților.

Această strategie este discutată de câţiva ani de zile, iar ultima a fost negociată cu toate grupurile politice parlamentare”, spune Valeriu Zgonea.

Omologul lui de la Senat nu a dezarmat şi a dezvăluit adevarata sa intenţie: amânarea adoptării documentului.

Dacă domnul Preşedinte doreşte să adreseze un mesaj referitor la Strategia naţională de apărare, lucrul acesta nu presupune, în mod obligatoriu, ca în aceeaşi zi, după mesaj, să se şi voteze”, spune Călin Popescu Tăriceanu.

S-a ajuns apoi la atacuri dure între foşti colegi de partid.

Miniştrii au votat toţi în CSAT această Strategie de apărare. (...) riscăm să se termine actuala sesiune parlamentară şi Parlamentul României să nu adopte Strategia de apărare a României”, a declarat Ludovic Orban, liderul deputaţilor PNL.

Nu vă faceţi că uitaţi că, ani de zile, PNL a fost angajat într-o luptă deloc uşoară cu fostul preşedinte Băsescu, care a încercat din răsputeri să facă (...) transferul de puteri executive la instituţia prezidenţială. (...) acum n-aveţi niciun fel de problemă, când preşedinte este actualul ocupant al funcţiei de la Cotroceni (...) vă spun: uşor, nu luaţi aşa viteză. (...) Până una-alta, CSAT-ul nu ajunge să comande Parlamentului”, a reacționat preşedintele Senatului.

Nu au lipsit nici criticile legate de textul venit de la Cotroceni.

Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD: „Nu e decât o expunere narativă (...). De exemplu: ce e terorismul? E o ameninţare persistentă ca formă de manifestare, dificil…. Şi? Care e strategia? Că ne spui ce e terorismul? Ştim şi noi ce-i terorismul. (...) Cred că şi copiii de liceu ştiu asta, că traficul cu arme, mai ales de distrugere în masă…Şi? Care e strategia? (...) E secretă?”.

În ciuda obiecţiilor formulate, strategia de apărare a cunoscut o premieră. Aleşii din comisiile de specialitate au adoptat-o în unanimitate, iar Klaus Iohannis o va prezenta luni plenului reunit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri