Coproducţie românească, marea câștigătoare a „Oscarurilor europene”

Data actualizării: Data publicării:
Toni-Erdmann

Lungmetrajul ”Toni Erdmann”, regizat de Maren Ade, o coproducţie cu participare românească, a fost marele câştigător la cea de-a 29-a gală a premiilor decernate de Academia de Film Europeană (EFA), organizată sâmbătă seară, în oraşul polonez Wroclaw, potrivit contului de Twitter al acestor distincţii prestigioase, considerate ”Oscarurile europene”, scrie News.ro.

Toni-Erdmann

Acest lungmetraj s-a impus la toate cele cinci categorii de premii la care a fost nominalizat - ”filmul european al anului”, ”regizorul european al anului” (Maren Ade), ”scenaristul european al anului” (Maren Ade), ”actorul european al anului” (Peter Simonischek) şi ”actriţa europeană a anului” (Sandra Hüller). 

Pelicula ”Toni Erdmann” (Germania-Austria-România), de Maren Ade, al cărei producător român este Ada Solomon, a avut mare succes în rândul spectatorilor de la Festivalul de Film de la Cannes 2016 şi a fost lansată în România pe 21 octombrie.

Acest lungmetraj reprezintă propunerea Germaniei pentru o nominalizare la premiile Oscar. Filmul îi are în distribuţie pe Peter Simonischek şi Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter, Hadewych Minis, Lucy Russell alături de actorii români Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol şi Victoria Cociaş.

”Toni Erdmann”, prezentat şi la Les Films de Cannes à Bucarest, în prezenţa regizoarei, spune povestea unui tată excentric, ajuns la pensie şi pus mereu pe glume, care hotărăşte să îi facă o vizită surpriză fiice sale, o femeie de carieră care lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în Bucureşti.

Gala EFA 2016 a debutat cu un monolog cu tentă politică, susţinut de prezentatorul principal al evenimentului, actorul polonez Maciej Stuhr.

”Iubesc Europa. E cald aici, îmi place. Vă mulţumesc. Filmul e un lucru minunat. Cinematografia e o modalitate minunată de a intra în pielea altuia, vezi povestea cuiva şi începi să îi înţelegi, apoi poţi să descoperi că sub suprafaţa lucrurilor pe care le vezi, ceilalţi oameni se tem de aceleaşi lucruri de care te temi şi tu, iubesc ceea ce iubeşti şi tu şi, de fapt, seamănă foarte mult cu tine”, a spus prezentatorul galei.

Maciej Stuhr, care a prezentat gala EFA şi în urmă cu 10 ani, şi-a amintit pe scena din Wroclaw, sâmbătă seară, că în 2006 oamenii celebrau ”o nouă Europă cu graniţe deschise”. 

”Credeam că era un lucru care va dăinui. Nu aveam nicio idee ce urma să se întâmple”, a adăugat prezentatorul galei, făcând o aluzie la Brexit.  

Actorul Pierce Brosnan a fost recompensat cu un premiu onorific ce i-a fost atribuit pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale. Trofeul i-a fost înmânat de regizoarea Susanne Bier. 

”Am visat întotdeauna să joc în filme, iar când aveam 17 ani aveam o dorinţă arzătoare să devin actor”, a dezvăluit pe scenă celebrul actor irlandez, al cărui discurs emoţionant a fost salutat cu ovaţii în picioare din partea întregului public prezent la acest eveniment.

Un alt moment emoţionant a avut loc atunci când pe scenă a urcat activista rusă pentru drepturile omului Maria Alehina, membră a grupului Pussy Riot. Ea a petrecut doi ani într-o închisoare după ce grupul din care a făcut parte a interpretat un cântec punk anti-Putin într-o catedrală ortodoxă din Moscova. 

De această dată, Maria Alehina a susţinut pe scena din Wroclaw cauza regizorului ucrainean Oleg Senţov, condamnat la 20 de ani de închisoare de autorităţile din Rusia, unde a fost acuzat de terorism, după anexarea Peninsulei Crimeea. El se află în prezent într-un penitenciar din Siberia. Apelul ei la unitate în rândul cetăţenilor europeni a fost aplaudat în picioare de publicul prezent în sală.

Organizatorii galei EFA 2016 au atribuit alte două premii speciale: un premiu onorific, decernat postum celebrului regizor Andrzej Wajda, decedat în luna octombrie la vârsta de 90 de ani, şi un premiu pentru întreaga activitate, care a fost înmânat cineastului francez Jean-Claude Carrière.

O altă peliculă care a avut mare succes la această gală a fost producţia daneză ”Land of Mine”, care s-a impus la trei categorii de premii tehnice - ”cea mai bună imagine”, ”cel mai bun design de costume” şi ”cel mai bun machiaj şi cele mai bune coafuri”.

România a fost reprezentată la această gală de cineastul Cristian Mungiu, care a fost nominalizat la două categorii de premii - ”scenaristul european al anului” şi ”regizorul european al anului” -, pentru filmul ”Bacalaureat”, şi Bogdan Mirică, nominalizat cu lungmetrajul lui de debut, ”Câini”, la categoria ”Descoperirea europeană a anului - premiul FIPRESCI”.

Cea de-a 29-a gală de decernare a premiilor Academiei de Film Europene a avut loc sâmbătă seară în oraşul polonez Wroclaw, desemnat - alături de San Sebastian - Capitală Europeană a Culturii pe 2016.

Premiile decernate de Academia de Film Europeană sunt considerate ”Oscarurile europene”. Câştigătorii sunt stabiliţi pe baza voturilor exprimate de cei peste 3.200 de membri ai EFA.

Lista completă a câştigătorilor premiilor Academiei de Film Europene pe 2016:

  • Cel mai bun film european: ”Toni Erdmann”
  • Cea mai bună comedie europeană: ”A Man Called Ove”, de Hannes Holm
  • Cel mai bun regizor european: Maren Ade (”Toni Erdmann”)
  • Cea mai bună actriţă europeană: Sandra Hüller (”Toni Erdmann”)
  • Cel mai bun actor european: Peter Simonischek (”Toni Erdmann”)
  • Cel mai bun scenarist european: Maren Ade (”Toni Erdmann”)
  • Premiul Carlo Di Palma pentru cel mai bun director de imagine: Camilla Hjelm Knudsen (”Land of Mine”)
  • Premiul pentru cel mai bun editor de film european: Anne Østerud şi Janus Billeskov Jansen (”The Commune”)
  • Premiul pentru cel mai bun designer de producţie: Alice Normington (”Suffragette”)
  • Premiul pentru cel mai bun designer de costume: Stefanie Bieker (”Land of Mine”)
  • Premiul pentru cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură: Barbara Kreuzer (”Land of Mine”)
  • Cel mai bun compozitor european: Ilya Demutsky (”The Student”)
  • Premiul pentru cel mai bun sunet: Radosław Ochnio (”11 Minutes”)
  • Descoperirea europeană a anului - premiul FIPRESCI: ”The Happiest Day in the Life of Olli Maki”, de Juho Kuosmanen
  • Premiul pentru cel mai bun documentar european: ”Fuocoammare”, de Gianfranco Rosi
  • Premiul pentru cel mai bun film de animaţie european: ”Ma vie de courgette”, de Claude Barras
  • Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european: ”9 Days – From my window in Aleppo”, de Thomas Vroege, Floor van der Meulen şi Issa Touma
  • Premiul Eurimages pentru coproducţie: Leontine Petit
  • Premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate: Jean-Claude Carrière
  • Premiul pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale (European Achievement in World Cinema): Pierce Brosnan
  • Premiul onorific: Andrzej Wajda
  • Premiul publicului pentru cel mai bun film european: ”Body”, de Malgorzata Szumowska

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri