Cristian Diaconescu: Funeralii naționale pentru Regina Ana, „un gest de minimă decență”

Data publicării:
cristian diaconescu captura digi24-1

Întrebat dacă ar recomanda emiterea unei hotărâri de guvern pentru ca Regina Ana să aibă parte de funeralii naționale, Cristian Diaconescu a răspuns: „Ar fi un gest de minimă decență. Nici măcar nu ar fi ceva excepțional. Și Regele Mihai, și Regina Ana și-au înteles simbolisitica și emoția de român”.

„Ceea ce am pierdut în acești 25 de ani a fost această valoare față de care n-a fost nevoie de niciun efort al vreunui politician sau al vreunui potentat din România, valoarea aristocratică a unei Casei Regale. Parlamentul nu a avut niciodată curajul să recunoască o Casă Regală. De altfel, aceasta este procedura peste tot în lume. Deși am trecut prin multe răspântii: am vrut să devenim membri ai Alianței Nord-Atlantice și ai Uniunii Europene, deci să fim parteneri cu lumea occidentală, acolo unde Casele Regale au valoarea în sine recunoscută nu numai de politicieni, dar și de națiune. Poate că, la un moment dat, vom înțelege ce am pierdut și ce se poate câștiga fără a perverti și fără a afecta simbolica unei instituții care are o valoare în sine mult mai solidă decât alte instituții”, a mai spus fostul ministru de Externe.

Familia regală a anunțat, pe site-ul oficial, că Regina Ana a murit astăzi la ora 13.45 la Spitalul Morges din Elveția. Regina Ana ar fi împlinit pe 18 septembrie 93 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri