Cristian Tudor Popescu: America are nevoie de o Românie sigură, prin care să circule fluxurile de capital fără dijmuire

Data publicării:
cristian tudor popescu ctp 5345359-Mediafax Foto-Octav Ganea

Jurnalistul spune că Joe Biden s-ar fi putut mulţumi cu un discurs care să se fi rezumat la NATO, la strategie şi la bugetul de apărare, însă vicepreședintele a mers mai departe, pentru că America este interesată de structura internă a României.

Este şi logic să fie aşa, a subliniat jurnalistul, pentru că America se pregăteşte de un război economic lung şi dur în regiune şi SUA au nevoie de o Românie sigură, dezvoltată economic. „America are nevoie de o Românie sigură din punct de vedere economic prin care să poată merge, de pildă, fluxuri de capital dirijate de America, de alte ţări din NATO, fără teama că ele vor fi dijmuite de un fenomen malign, metastatic, de corupţie în România. Acest lucru e încurajator, e o speranţă pentru noi, pentru ce va fi după alegerile din acest an”, a spus jurnalistul. El a explicat că în cazul - foarte probabil, în opinia sa - în care „politicienii vor încerca să-şi menţină aranjamentele de culise, mafiile din care fac parte, reţelele clientelare, avem o asigurare puternică din Statele Unite, care ne spun: nu dorim corupție", afirmă jurnalistul.

Cristian Tudor Popescu a spus că SUA nu doresc corupţie în România nu din considerente morale, ci pentru că apărarea statului de drept este un element strategic.

Chiar dacă, declarativ, politicienii se vor ralia luptei anticorupție, „nu există în momentul de față, în puterea de la București, nu există o voință de luptă a corupției”, pentru că ar contraveni mafiilor de partid, crede jurnalistul. „Rămâne speranța în Statele Unite, înseamnă că vor fi transmise în continuare semnale puternice de la Washington, semnale dure, pe care - indiferent cine va veni la putere - le va fi foarte greu politicienilor să facă abstracție de ele. Pe ei nu mă bazez deloc, pe politicienii români”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

Cât priveşte îndemnul lui Joe Biden adresat societăţii civile şi cetăţenilor români de a apăra justiţia, Cristian Tudor Popescu crede că acesta este un mesaj care vine exact din miezul ideologiei americane. În Statele Unite societatea civilă schimbă legi, e mai puternică decât justiţia chiar, a argumentat Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul consideră că Joe Biden a făcut acest apel să îl audă şi tinerii români, care nu cu mult timp în urmă protestau pentru salvarea Roşiei Montane sau Roşiei Poieni sau Pungeștiul, însă aceştia ar trebui să iasă şi acum în stradă să susţină justiţia, să apere statul de drept. „Societatea civilă este prea slabă în acest moment”, spune Cristian Tudor Popescu.

Joe Biden spune că atunci când se va schimba atmosfera în România, când nu va mai exista acea „complicitate călduță” a cetăţenilor români cu corupţia, sarcina judecătorilor va fi mult mai uşoară, încheiat Cristian Tudor Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri