Cristian Tudor Popescu: Nici Franța, nici Europa nu vor mai fi aceleași după atacul din Paris

Data publicării:
ctp captura

Întrebarea este de unde vine acest atac. Vine de undeva din nisipurile Africii de Nord, din junglă, din Orientul Apropiat? Nu, vine chiar din Europa. Asta este, cred, cheia a ceea ce s-a întamplat și ce se va întâmpla în continuare”, spune el.

Cristian Tudor Popescu a vorbit și de comparația făcută de presă sau analiști între atacul de la publicația Charlie Hebdo și atentatele din SUA, din 11 septembrie 2001.

Este un al doilea 11 septembrie prin faptul că nici Franța nici Europa, nici întreaga lume, nu vor mai fi aceleași. Există o diferență între 11 septembrie 2001 și ce s-a întâmplat acum la Paris: atunci, teroriștii au omorât aproape 3.000 de oameni în mod nediferențiat, nu au dorit să aleagă o țintă care să fie sustenabilă în fața coreligionarilor lor, altfel decât prin simbolul celor două turnuri gemene. Acum e vorba de un asasinat chirurgical, ca să folosesc acest termen militar, au fost omorâți niște oameni în mod precis, cu nume și prenume, știau pe cine vor să ucidă și au fost aleși acești oameni de la o publicație cu o atitudine islamofobă, cu o atitudine rasistă, astfel încât asasinatul să fie plauzibil în ochii musulmanilor din Franța, Europa și din lume”, spune jurnalistul.

El a amintit că în Franța sunt peste 5 milioane de musulmani, iar acest lucru nu a fost luat în considerare.

Franța are de astupat niște găuri sumbre, pentru că acești doi frați ucigași și-au îndeplinit scenariul mistico-asasin până la capăt, nu au avut nicio defecțiune, i-au ucis pe jurnaliști, pe polițiști, apoi s-au ferit să mai ucida civili, ostaticul a scăpat nevătămat, după ce și-au bătut joc de sistemele de securitate francez 48 de ore, este de necrezut”, spune jurnalistul.

Cum poți să nu prinzi doi oameni care ar fi putut, cu armamentul din dotare, să ucidă mult mai mulți oameni, cum poți să nu îi reperezi, vii sau morți, în 48 de ore? E un timp enorm”, a adăugat el.

Cristian Tudor Popescu mai spune că autoritățile trebuie să ia măsuri dure, în urma acestor atacuri: dacă se vor mărgini doar la a întări securitatea și nu vor lua în considerare această propoziție: când ai peste 5 milioane de etnico religioși distincți in Franța, este matematic sigur că în această cifră vei găsi o majoritate de oameni cumsecade și sigur, matematic, un număr proporțional de scelerați, fanatici capabili de ceea ce am văzut. Trebuie să existe o acțiune concertată a autorităților franceze în ceea ce privește relația cu această imensă comunitate musulmană din Franța”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri