Cruci de gheaţă pentru biserici, tradiţie veche de 150 de ani

Data publicării:
cruci

Temperaturile de -15 grade, apa rece şi vântul puternic nu i-au descurajat pe mai mulţi bărbaţi din localitatea suceveană Bosanci. Ei și-au început săptămâna pe iazul din apropierea comunei înarmați cu drujbe, răngi, șublere și funii, pentru a tăia blcouri din gheața formată pe suprafața apei.

După ce sunt trase la suprafață, pe bucățile înghețate este desenat semnul crucii.

Urmează un alt procedeu care este repetat pentru fiecare bucată de gheață în parte.

Ovidiu Cușmanici este subofițer la Inspectoratul Pentru Situații de Urgență Suceava și în urmă cu mai bine de zece ani a aflat de obiceiul de la Bosanci. De atunci vine an de an pe iaz.

Câteodată ajung mai târziu, chiar în urma lor și culeg cumva gheața ce rămâne de la ei și confecționeaz și eu, am început cu cruci din gheață mai mici, mai simple,” povesteşte Ovidiu Cușmanici.

Bărbatul mai spune că de fiecare dată învață câte ceva și este mereu atent la ce fac cei mai învârstă pentru a deprinde această îndeletnicire.

În alt an, când aici la noi era prea subțire gheața, am adus gheață tocmai de pe la Vatra Dornei ca să păstrăm tradiția,” îşi aminteşte un localnic.

Această cruce pe care noi o vedem făcută din gheață este poate peste ani simbolul credinței pe care creștinul de la țară o păstrează în sufletul lui și o transmite mai departe urmașilor săi,” spune Ioan Bujorean, preot parohia Bosanci.

Anul acesta, localnicii au primit comenzi pentru 15 cruci de gheață, pe care nu cer niciun ban.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri