CSM critică dur noile Coduri penale

Data publicării:
csm infocsm.ro 1

Potrivit CSM, noul Cod penal şi Cod de procedură penală nu au avut un impact social benefic. FOTO: infocsm.ro 

Potrivit raportului intern al CSM, intrat în posesia reporterilor Digi24, studiile făcute înaintea implementării noilor Coduri penale au fost greşite. Au fost cheltuite nejustificat sume mari de bani, iar concluziile şi recomandările s-au bazat pe date necorespunzătoare realităţii, eronate şi deficiente.

CSM acuză Parlamentul că a blocat reorganizarea judiciară, fapt care ar fi dus la crearea de 116 noi posturi de judecător.

Potrivit raportului, noul Cod penal şi Cod de procedură penală nu au avut un impact social benefic. CSM susţine că noile Coduri dezincriminează fapte grave. De exemplu, victimele unor accidente rutiere nu sunt protejate.

De asemenea, CSM ridică problema pedepselor prea mici pentru infracţiunile care aduc prejudicii financiare statului şi persoanelor. Pedeapsa pentru înşelăciune a fost redusă de la 15 ani de închisoare la cinci ani. De exemplu, cineva care fură 100 de euro primeşte tot maximum cinci ani de închisoare, la fel ca o persoană care poate fura cinci miliarde de euro.


CSM critică proasta reglementare şi aplicare a „acordului de recunoaştere a vinovăţiei”. Se fac prea formal, iar dacă instanţa decide să nu accepte acordul, atunci procurorul trebuie să refacă urmărirea penală, implicând astfel cheltuieli inutile.

Consiliul cere desfiinţarea instanţelor militare pe motiv că sunt inutile şi atrage atenţia că instituţia medierii nu funcţionează.

Raportul urmează să fie analizat de specialişti. Peste aproximativ doi ani impactul Codurilor penale va fi analizat din nou.  

Înainte de redactarea celor două Coduri, s-au făcut consultări cu sistemul judiciar, dar un grup restrâns de persoane a lucrat la scrierea proiectelor legislative.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri